BMW Group gebruikt duurzame lak gemaakt van bio-afval

BMW Group gebruikt duurzame lak gemaakt van bio-afval

Datum: 5 December 2022

De BMW Group komt met meer innovatieve technologieën met als doel voor de klimaatneutrale mobiliteit. Ze maken hiervoor gebruik van nieuwe mogelijkheden om grondstoffen te besparen en de uitstoot bij het lakken van carrosserieën te verminderen, daarbij wordt gebruik gemaakt van duurzame lak op de nieuwe wagens.

De BMW Group is de eerste autofabrikant ter wereld die in zijn Europese fabrieken matte lakken gebruikt die gemaakt zijn van biomassa in plaats van ruwe olie. Daarnaast gebruiken de fabrieken van BMW Group in Leipzig en Rosslyn (Zuid-Afrika) ook duurzaam geproduceerde corrosiebescherming. Hernieuwbare grondstoffen zoals bioafval of afval van rioolwaterzuiveringsinstallaties dienen als grondstof voor de verven. De in een TÜV-gecertificeerd proces vastgestelde CO2-besparing bedraagt meer dan 15.000 ton CO2-uitstoot tussen nu en 2030.

 

“Door ons gebruik van fossiele grondstoffen te verminderen, kunnen we natuurlijke hulpbronnen sparen en tegelijkertijd de CO2-uitstoot verlagen”. Om dit te bereiken vertrouwen we steeds meer op duurzaamheidsinnovaties in ons leveranciersnetwerk”, zegt Joachim Post, lid van de Raad van Bestuur van BMW AG en verantwoordelijk voor Inkoop en het leveranciersnetwerk. “Innovatieve verf op basis van hernieuwbare grondstoffen zijn een belangrijke stap in deze richting.”

 

Organisch afval vervangt fossiele grondstoffen

Het innovatieve productieproces van BASF maakt het mogelijk om precursoren op basis van aardolie, zoals nafta, te vervangen door hernieuwbare grondstoffen uit organisch afval. Dit vermindert niet alleen het verbruik van fossiele grondstoffen, maar voorkomt ook de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de productie, het transport en de verwerking van ruwe olie.

De corrosiebeschermende en matte lakken die in de BMW Group fabrieken in Leipzig en Rosslyn worden gebruikt, zijn chemisch identiek aan de eerder gebruikte lakken, met dezelfde eigenschappen als conventioneel vervaardigde carrosserielakken. Aangezien biogebaseerde en conventionele lakken op dezelfde lijn worden geproduceerd, past BASF een extern gecertificeerde massabalans toe.

De hoeveelheid duurzame lak die door de BMW Group wordt gekocht, is berekend als precies gelijk aan de hoeveelheid bio-nafta en bio-methaan die nodig zou zijn voor een 100 procent aardolievrije productie. Het duurzame productieproces vermindert de CO2-uitstoot van de verfproductie met meer dan 40 procent. De twee fabrieken van BMW Group in Leipzig en Rosslyn produceren gemiddeld ongeveer 250.000 voertuigen per jaar.

      Top
    • Offerte / Testrit aanvragen ➜