T&E studie wijst uit: ‘Genoeg grondstoffen om in 2023 14 miljoen BEV’s te bouwen’

T&E studie wijst uit: ‘Genoeg grondstoffen om in 2023 14 miljoen BEV’s te bouwen’

Na haar betoog dat er in de toekomst voldoende laadinfrastructuur zal zijn voor elektrische auto’s, wil de in Brussel gevestigde milieuorganisatie Transport & Environment (T&E) een andere mythe doorbreken: het tekort aan grondstoffen voor batterijen.

Een T&E-studie naar de beschikbaarheid van grondstoffen op korte termijn beweert dat er genoeg lithium en nikkel is om batterijen te maken voor 14 miljoen batterij-elektrische voertuigen (BEV) tegen 2023. In 2026 zouden dat er 19 miljoen kunnen zijn. T&E wil daarmee weerleggen wat velen een grondstoffenprobleem noemen dat wordt verergerd door sancties tegen Russisch nikkel.

Overschakelen naar elektrische auto’s om de russische economie te straffen

“De beste manier voor Europa om het Poetin-regime te straffen voor zijn illegale oorlog tegen Oekraïne, is om over te schakelen op elektrische voertuigen, zegt T&E. In schril contrast met olie worden nikkel en lithium – cruciale metalen voor de productie van EV-batterijen – overweldigend gedolven in democratische landen”, zegt T&E.

Volgens de NGO moet Europa de allianties met het grondstofrijke Australië, Indonesië, Canada en Chili versnellen en gesprekken beginnen met mijnbouwbedrijven. Het stelt voor om “een speciale autoriteit op te richten om de leveringszekerheid van duurzaam geproduceerde kritieke metalen te waarborgen”.

Er zijn zorgen over de stijgende prijzen, veroorzaakt door de Covid-19-pandemie en de oorlog in Oekraïne. T&E is ervan overtuigd dat dit niet zal blijven duren. “Mijnbouw- en recyclingbedrijven reageren al op hoge prijzen door uitbreidingen aan te kondigen, wat er toe moet leiden dat de prijzen de komende jaren stabiliseren

      Top
    • Offerte / Testrit aanvragen ➜