Bent u benieuwd naar de verschillen tussen een BMW Wallbox en een Smart Partner Wallbox? Bij BMW Charging begrijpen we dat elke bestuurder specifieke eisen heeft als het gaat om thuis opladen. Terwijl de BMW Wallbox snel, veilig en comfortabel opladen mogelijk maakt en via de My BMW App kan worden beheerd, zijn er bestuurders die nog meer functies wensen, zoals toegang op afstand of slimme laadschema’s. Ontdek hier meer over wat er belangrijk is om uw keuze te maken, en waar u rekening mee moet houden.
Wat is het verschil tussen een wallbox of smart partner wallbox?
De BMW Wallbox maakt het mogelijk om snel, veilig en comfortabel thuis op te laden. Via Bluetooth kan de Wallbox met de My BMW App worden verbonden en zo door de gebruiker worden beheerd. Voor veel BMW bestuurders is de BMW Wallbox daardoor de juiste oplossing.
Maar er zijn ook bestuurders die naast deze functies nog andere eisen aan een thuislaadoplossing stellen, zoals bv. toegang op afstand tot hun wallbox of een intelligente regeling van laadbeurten.
Hiervoor biedt BMW Charging u de Smart Partner Wallbox van onze premiumpartner Luminus. Die is via een simkaart of WiFi nog uitgebreider verbonden en kan zo ook met externe systemen communiceren. Zo kan de Smart Partner Wallbox worden geïntegreerd in een bestaand Home Energy Management-systeem (HEMS), zodat bijvoorbeeld ook zelf opgewekte zonne-energie optimaal kan worden benut. Ook digitale diensten, bv. voor de exacte registratie, documentatie en facturatie van laadbeurten, zijn met de Smart Partner Wallbox mogelijk.
Wie installeert thuis mijn wallbox of een industrieel stopcontact voor de Flexible Fast Charger?
Samen met uw wallbox kunt u heel eenvoudig onze installatieservice boeken. Daardoor is een veilige en vakkundige installatie en instelling van de wallbox gegarandeerd. Trouwens, de service kan ook voor de installatie van een krachtig industrieel stopcontact worden geboekt, als u uw Flexible Fast Charger met de overeenkomstige adapter thuis wilt gebruiken.
HOE OMGAAN MET DEZE INSTALLATIE VIA MIJN WERKGEVER?
Bij de keuze voor een elektrische auto wordt ervan uitgegaan dat de werkgever een thuislaadoplossing (“wallbox”) installeert op zijn kosten. Eventuele extra kosten, zoals het verzwaren van de stroomaansluiting, extra boorwerkzaamheden, bekabeling van meer dan 15 meter en graaf- en grondwerk, zijn voor rekening van de werknemer. De thuislaadoplossing blijft eigendom van de werkgever.
Voor volledig elektrische voertuigen wordt altijd eerst een “home audit” uitgevoerd door de installateur van de wallbox, op kosten van de werkgever, om de installatie van de thuislaadoplossing te beoordelen. Bij mogelijke
Na een positieve audit stelt de installateur een offerte op voor de werknemer met de prijzen van eventuele extra werkzaamheden en extra’s buiten het vastgestelde laadpakket. De werknemer geeft online zijn akkoord en betaalt rechtstreeks aan de installateur van de thuislaadoplossing.
De fleetverantwoordelijke van het bedrijf zal bovendien op afstand het laadgedrag beheren en monitoren. Een plug-in hybride of volledig elektrische bedrijfswagen moet opgeladen worden op dagelijkse basis voor optimaal gebruik.
WELKE LAADPAAL INSTALLEERT U BEST BIJ DE WERKNEMER? ALS BEIDE PARTNERS BESCHIKKEN OVER EEN ANDER SOORT ELEKTRISCHE WAGEN.
Technisch gezien, is er geen groot verschil. Het prijsverschil tussen een eenfasige en driefasige installatie is tegenwoordig eigenlijk verwaarloosbaar. Er wordt steeds meer gekeken naar het standaard laadstation van 22 kW, dat indien nodig lager kan worden ingesteld of dunner kan worden aangesloten. Bij een installatie wordt standaard het hoogste vermogen voorzien en past het later aan op basis van de benodigdheden of beschikbaarheid. Op deze manier kan er gemakkelijk een upgrade worden uitgevoerd in de toekomst.
HEEFT HET STADSBESTUUR DE VERPLICHTING OM EEN LAADPAAL TE INSTALLEREN BIJ EEN AANVRAAG?
Absoluut. Zowel de Brusselse als Vlaamse verheid zijn verplicht om door te gaan met de installatie van de laadpaal, dit als het voldoet aan de voorwaarden, en er op respectievelijk 250 of 500m geen andere laadpaal aan te treffen is. Er is wel sprake van een belangrijke kanttekening: eender wie kan aan de laadpaal parkeren, dus het geeft geen gegarandeerde toegang tot die laadpaal.
WAT MET MIJN VERZEKERING?
Het wordt aangeraden om bij de aanwezigheid van een laadpunt bij u thuis, na te denken over de uitbreiding van uw brandverzekering, u meldt dit best bij uw verzekeringsmakelaar. Uw verzekeringsmakelaar zal normaal gezien de premie niet verhogen, maar op die manier ben je wel gedekt in het geval er iets misloopt. Het is bovendien belangrijk dat de keuringsverslagen van de basisinstallatie en de laadpaal in kwestie volledig in orde is.
Andere interessante artikels:
› Wat is het verschil tussen AC of DC laden?
› Hoe wordt het Voordeel Alle Aard berekend?
› Hoe komt de werkgever tussen bij het Voordeel Alle Aard?
› Wat is het verschil tussen operationele renting, financiële renting en financiële leasing?
› is het een goed moment om een plug-in hybride aan te kopen?