Hoe komt de werkgever tussen bij het VAA?

Hoe komt de werkgever tussen bij het VAA?

Wanneer een onderneming een bedrijfswagen ter beschikking stelt aan de werknemer, zal de onderneming in het rubriek van de verworpen uitgaven op zijn fiscale aangifte een bedrag moeten toevoegen dat neerkomt op 17% van het voordeel alle aard op de fiscale aangifte. Dit bedrag stijgt naar 40% als de brandstofkosten van de werknemer voor het persoonlijk gebruik van de bedrijfswagen geheel of gedeeltelijk door de werkgever wortd gedekt.

De werkgever komt dus voor het voordeel alle aard van een bedrijfswagen tussen via de verworpen uitgaven. Haar interventie is afhankelijk van het beleid op het gebied van brandstof (of elektriciteit).

 • De werknemer betaalt zelf de brandstof voor zijn privé verplaatsingen:
  • Verworpen uitgaven: 17%
 • De werkgever komt tussen in de brandstof voor privé verplaatsingen:
  • Verworpen uitgaven: 40%

 

Het is echter mogelijk om het huidige niveau van 17% te handhaven. Hoe kan dit gebeuren? Het bedrijf moet dan een “split bill” systeem opzetten. De werknemer zou dan zijn kaart alleen kunnen gebruiken voor zakenreizen OF zou een strikte boekhouding moeten voeren van zakelijke kilometers en van privé-kilometers, met een systeem van terugbetaling van privégebruik aan de werkgever.

Download ons e-book.

  Download

  ons e-book.

   Top
  • Offerte / Testrit aanvragen ➜