Total cost of ownership

Als fleet manager, moet u steeds de beslissing maken voor uw bedrijfsvloot steeds groener en duurzamer te maken, maar dit brengt natuurlijk heel wat vragen met zich mee. BMW Gregoir helpt u graag verder met de juiste keuzes te maken bij het elektrificeren van uw wagenpark. Met de opkomst van elektrische- en plug-in hybridewagens moet u als vlootbeheerder de focus niet meer leggen op aankoopprijs of maandelijkse leaseprijs, maar eerder op de total cost of ownership van uw wagen.

Maar wat is total cost of ownership precies? Onze expert Michiel legt het voor u uit in klare taal.

Fiscaliteit: De cruciale datums

De vernieuwde Belgische autofiscaliteit stimuleert de omschakeling naar elektrische voertuigen. Onderstaande cruciale datums zijn van uiterst belang om in het achterhoofd te houden indien u belangrijke beslissingen hoeft te nemen voor uw bedrijfsvloot.

 • 1

  1 September 2021

  De investering in openbare laadinfrastructuur door bedrijven is tot 200% fiscaal aftrekbaar. Vanaf 1 April 2023 tot en met 31 augustus 2024 is deze investering tot 150% fiscaal aftrekbaar. Aankoop van een elektrisch voertuig is 100% fiscaal aftrekbaar en u bent bovendien vrijgesteld van de belasting inverkeersstelling en verkeersbelasting in het vlaams gewest, in het Brussels gewest en het Waals gewest betaalt u het absolute minimum. Particulieren kunnen genieten van een belastingsvoordeel van 45% bij het plaatsen van een slimme laadpaal, geplaatst door een professioneel bedrijf en aangeleverd met groene stroom. Dit belastingsvoordeel is geplaffonneerd op €1500 en daalt geleidelijk tot 15% in 2024.

 • 2

  1 Januari 2022

  Uitbreiding & vereenvoudiging van het mobiliteitsbudget en schrapping wachttermijn.

 • 3

  1 Januari 2023

  Maximale fiscale aftrek van 50% voor de verbruikskosten voor benzine en diesel voor plug-in hybrides.

 • 4

  1 Juli 2023

  De grandfathering fase is officieel ten einde, vanaf deze cruciale datum start de uitdoofregeling of fade-out fase voor niet-emissievrije voertuigen die na deze datum werden aangekocht. Vanaf 2025 wordt de fiscale aftrekbaarheid stelselmatig afgebouwd met 25% per jaar. In 2025 is uw niet-emissievrij voertuig maximum voor 75% fiscaal aftrekbaar met als einddoel dat deze wagen 0% aftrekbaar is in 2028. De solidariteitsbijdrage of CO2 bijdrage wordt vanaf deze datum ook verhoogd voor niet-emissievrije voertuigen. Deze bijdrage wordt vermenigvuldigd met een factor die elk jaar verhooogd. In 2023 en 2024 is deze factor 2,25. Tegen 2027 zal deze factor verdubbeld zijn tot 5,50.

 • 5

  1 Januari 2025

  Verhoging van de minimale solidariteitsbijdrage of CO2-bijdrage. Het niet-geïndexeerde minimum wordt jaarlijks verhoogd voor zowel tweedehands- en nieuwe wagens. Het niet-geïndexeerd minimumbedrag wordt dan jaarlijks vermenigvuldigd met de jaarlijks herziene indexatie.

 • 6

  1 Januari 2026

  Vanaf 2026 komen enkel alle emissievrije voertuigen in aanmerking voor belastingsvoordelen. Alle wagens met traditionele verbrandingsmotoren of plug-in hybrides aangekocht in 2026 zijn niet meer fiscaal aftrekbaar. De woon-werk vergoeding is alleen nog geldig bij voertuigen die volledig emissievrij zijn. Wagens binnen het mobiliteitsbudget moeten volledig emissievrij zijn.

 • 7

  1 Januari 2027

  De fiscale aftrekbaarheid voor emissievrije voertuigen daalt vanaf deze datum geleidelijk. Wanneer u een elektrisch voertuig aankoopt in 2027, heeft u nog steeds een belastingsvoordeel van 95%. De komende jaren zal dit dalen: 2028 – 90% / 2029 – 82,5% / 2030 – 75% / 031 – 67,5%

Ontdek ons breed gamma aan fleetmodellen

Laadoplossingen voor uw wagenpark

Bij de elektrificatie van uw wagenpark is het noodzakelijk dat deze wagens worden voorzien van laadinfrastructuur. Het fiscaal gunstig regime rond deze laadinfrastructuur maakt het ook zeer interessant om nu de belissing te maken als fleet manager voor de aanleg van een laadpark op uw bedrijf. De laadstatus en het verbruik van uw elektrisch wagenpark kan door de vernieuwde en geavanceerde technologie nauwlettend gevolgd worden via een backoffice. Het partnerschap van BMW Belux en Luminus bieden oplossingen aan voor laadinfrastructuur op het bedrijf zelf, bij de bestuurder thuis of laadmogelijkheden voor publiek laden.

BMW Gregoir help u graag verder met correct advies voor deze omschakeling.

Ontdek de voordelen van BMW financial services

BMW Financial Services biedt u aantrekkelijke mogelijkheden om de financiële aspecten van het rijplezier optimaal op uw persoonlijke wensen af te stemmen. Ze bieden u diverse mogelijkheden op het gebied van services en financiële formules voor een BMW in uw carpolicy. Vraag ons gerust naar uw offerte op maat.

BMW, het meest duurzame merk voor uw carpolicy

Voor u als fleet manager is duurzaamheid vaak een doorslaggevende factor bij de keuzes van bedrijfswagens en bij de vergroening van het wagenpark. Bij BMW is Duurzaamheid een kernthema. Wij doen verschillende inspanningen om ons te richten op een duurzame toekomst. BMW heeft zijn strategie rond duurzaamheid aangepast en is sinds jaren de meest duurzame autoconstructeur volgens de Dow Jones Sustainability Index.

GARANTIE VAN UW BMW

BMW AG heeft met ingang van 28/10/2015 (besteldatum nieuwe wagen) de garantie voor de volledige wagen, uitgezonderd de slijtageonderdelen en de hoogspanningsaccu, verlengd van 24 maanden naar 36 maanden, zonder kilometerbeperkingen. De garantie tegen het doorroesten en de lakgarantie hebben een looptijd van respectievelijk 12 jaar en 3 jaar. De hoogspanningsaccu wordt gewaarborgd tot 5 of 6 en zelfs tot 8 jaar of maximum 100.000 kilometer, afhankelijk van het type wagen

Om maximaal van de garantie te kunnen genieten, is het belangrijk dat eventuele gebreken in een vroeg stadium kunnen opgespoord worden. Onderhoud van en herstellingen aan uw wagen dienen daarom volgens de specificaties van de fabrikant en uiteraard strikt volgens de voorgeschreven onderhoudsintervallen worden uitgevoerd. Bij uw BMW Partner bent u hiervoor aan het juiste adres.

GARANTIE VAN BMW

BMW AG heeft met ingang van 28/10/2015 (besteldatum nieuwe wagen) de garantie voor de volledige wagen, uitgezonderd de slijtageonderdelen en de hoogspanningsaccu, verlengd van 24 maanden naar 36 maanden, zonder kilometerbeperkingen. De garantie tegen het doorroesten en de lakgarantie hebben een looptijd van respectievelijk 12 jaar en 3 jaar. De hoogspanningsaccu wordt gewaarborgd tot 5 of 6 en zelfs tot 8 jaar of maximum 100.000 kilometer, afhankelijk van het type wagen

Om maximaal van de garantie te kunnen genieten, is het belangrijk dat eventuele gebreken in een vroeg stadium kunnen opgespoord worden. Onderhoud van en herstellingen aan uw wagen dienen daarom volgens de specificaties van de fabrikant en uiteraard strikt volgens de voorgeschreven onderhoudsintervallen worden uitgevoerd. Bij Gregoir bent u hiervoor aan het juiste adres.