Voordelen van connected cars voor uw wagenpark.

Voordelen van connected cars voor uw wagenpark.

Tegen 2030 zal wereldwijd meer dan 95% van de voertuigen op de weg geconnecteerd zijn. Geconnecteerde wagens bieden tal van voordelen voor u en uw wagenpark. Het concept van geconnecteerde wagens en de voordelen ervan  worden hier uitgelegd voor u.

Hoe werkt een geconnecteerde wagen?

Een geconnecteerd voertuig is een voertuig met een internet- of telecomverbinding dat gegevens over het gebruik en het onderhoud doorstuurt naar een gecentraliseerde server (SaaS-platform). Dit kan ook via de smartphone van de bestuurder, met behulp van een simkaart.  Nieuwe wagens hebben momenteel meer dan 800 sensoren.

De komst van 5G-connectiviteit zal een aanzienlijke impact hebben op de communicatiecapaciteit van geconnecteerde voertuigen in uw wagenpark en dan vooral het beschikbare datavolume. Want de gegevens die in databanken zijn opgeslagen, worden vandaag nog onvoldoende benut.

De voertuigen van vandaag zullen kunnen communiceren met elkaar (V2V), met de infrastructuur (V2I), met het netwerk (V2N) en met het elektriciteitsdistributienetwerk (V2G).

Welke voordelen bieden geconnecteerde wagens voor mijn wagenpark?

Op het gebied van wagenparkbeheer richten de connected services zich op 3 aspecten: totale zichtbaarheid van het wagenpark, onderhoudsbeheer van uw wagens en rijgedrag van uw personeel.

Betere controle over het gebruik van bedrijfsmiddelen.

Geolokalisatie stelt u in staat om ritten te optimaliseren en de gemiddeld afgelegde afstand te verminderen. Dit betekent kortgezegd dat u dankzij deze technologie meer geld uitspaart.

Verbeterd rijgedrag.

De frequentie waarmee ABS en tractiecontrole (ESP) worden geactiveerd, het motortoerental en de naleving van de snelheidslimieten geven nauwkeurige aanwijzingen over het gedrag van de bestuurder.

Onderhoud wordt op tijd uitgevoerd.

Dankzij de connected services, is controle van het vloeistofpeil, de motortemperatuur en foutcodes die aangeven of er onderhoud nodig is zeer gemakkelijk.

Vereenvoudigde administratie.

Dankzij geconnecteerde wagens, is het monitoren van de tijd dat het voertuig stationair draait, het motortoerental en de bandenspanning die helpt om het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot te verminderen geen probleem. Dit terwijl de analyse van het opladen ervoor zorgt dat werknemers vergoed kunnen worden voor de elektriciteit die ze opladen. AL deze zaken zorgen voor een gemakkelijkere administratie.

Kan een werknemer geolocatie weigeren?

Nee, er is geen geldige reden om geolocatie op een bedrijfsvoertuig te weigeren, maar werknemers moeten wel worden geïnformeerd door dit punt op te nemen in de car policy van het bedrijf. Het is mogelijk om een tijdslot in te stellen waarna het bedrijf geen toegang meer heeft tot de real-time positie van het voertuig. Er moet echter worden opgemerkt dat in de context van de bescherming van privégegevens het kader voor het gebruik van deze gegevens beperkt is.

      Top
    • Offerte / Testrit aanvragen ➜