BMW Group start met de productie van de BMW iX5 Hydrogen in kleine series

BMW Group start met de productie van de BMW iX5 Hydrogen in kleine series

Datum: 5/12/2022

BMW Group begint met de productie van zijn BMW iX5 Hydrogen, de eerste BMW X5 met waterstofaandrijving. In een recent artikel bleek deze gloednieuwe manier van mobiliteit al ijzersterk in winterse omstandigheden. De productie van deze waterstof-aangedreven wagen vindt plaats in de fabriek van het onderzoeks- en innovatiecentrum in München (FIZ). De allereerste Sports Activity Vehicle (SAV) met brandstofceltechnologie op waterstof heeft tijdens de ontwikkelingsfase al een intensief testprogramma onder veeleisende omstandigheden doorlopen en zal nu vanaf het voorjaar van 2023 in geselecteerde regio’s worden ingezet als technologisch demonstratiemodel voor lokaal koolstofvrije mobiliteit.

 

“Waterstof is een veelzijdige energiebron die een sleutelrol moet spelen op weg naar klimaat-neutrale mobiliteit”, zegt Frank Weber, lid van de Raad van Bestuur van BMW AG. “Wij zijn ervan overtuigd dat waterstof aanzienlijk aan belang zal winnen voor de individuele mobiliteit en beschouwen daarom een combinatie van batterij- en brandstofcel-elektrische aandrijfsystemen als een verstandige aanpak op de lange termijn. Brandstofcellen vereisen ook geen kritieke grondstoffen zoals kobalt, lithium of nikkel, dus door te investeren in dit type aandrijfsysteem versterken we ook de geopolitieke veerkracht van de BMW Group. Met onze BMW iX5 waterstof testvloot kunnen we nieuwe en waardevolle inzichten opdoen, waardoor we klanten een aantrekkelijk productaanbod kunnen presenteren zodra de waterstofeconomie op grote schaal realiteit wordt.”

 

De BMW iX5 Hydrogen wordt gebouwd in de proeffabriek van BMW Group in het Research and Innovation Centre in München. Dit is het raakvlak tussen ontwikkeling en productie, waar elk nieuw model van een van de merken van de onderneming voor het eerst wordt gemaakt. Er werken ongeveer 900 mensen in de carrosserieafdeling, de assemblage, de modelbouw, de constructie van conceptvoertuigen en de additieve productie. Zij werken elk aan maximaal zes voertuigprojecten tegelijk en moeten ervoor zorgen dat zowel het product als het productieproces klaar is voor serieproductie. In het geval van de BMW iX5 Hydrogen hebben specialisten in waterstoftechnologie, voertuigontwikkeling en eerste assemblage van nieuwe modellen nauw samengewerkt om de geavanceerde technologie voor aandrijving en energieopslag te integreren.

 

“De productie van de BMW iX5 Hydrogen en de door BMW ontwikkelde brandstofcelsystemen toont onze opperste flexibiliteit en ongeëvenaarde knowhow op het gebied van kleinschalige productie,” merkt Milan Nedeljković, lid van de Raad van Bestuur van BMW AG, op. “Het toont aan dat we al over de nodige expertise beschikken om waterstoftechnologie als extra type aandrijving te integreren in het BMW iFACTORY productiesysteem.”

 

BMW Group Plant Spartanburg in de VS levert de basisvoertuigen voor het waterstofmodel, dat is ontwikkeld op het platform van de BMW X5. Ze worden in de carrosserie van de proeffabriek voorzien van een nieuwe vloerconstructie die het mogelijk maakt de twee waterstoftanks in de middentunnel en onder de achterbank te plaatsen. De modelspecifieke elektrische systemen van 12V en 400V, de krachtige accu, de elektromotor en de brandstofcel worden allemaal tijdens de assemblage geïntegreerd, naast standaard productieonderdelen. De elektrische motor, die samen met de krachtige accu in de achteras is geplaatst, is een product van de huidige BMW eDrive technologie van de vijfde generatie, die ook in de batterij-elektrische en plug-in hybride modellen van BMW wordt toegepast. De brandstofcelsystemen onder de motorkap van de BMW iX5 Hydrogen worden sinds augustus van dit jaar geproduceerd in BMW’s eigen competentiecentrum voor waterstof in Garching ten noorden van München.

 

Talrijke onderdelen worden exclusief voor deze waterstof-aangedreven SAV geproduceerd, onder meer in de Additive Manufacturing Campus – het competentiecentrum van BMW Group voor 3D-printing – die ook deel uitmaakt van de proeffabriek. De BMW iX5 Hydrogen doorloopt alle gebruikelijke productiestadia, te beginnen bij de carrosserieafdeling, vervolgens de spuiterij en de assemblage, om te eindigen met een eindinspectie van elke afzonderlijke auto. Daarna ondergaat elke auto een uitgebreide operationele controle in het testcentrum van BMW Group in Aschheim.

 

De BMW iX5 Hydrogen combineert alle voordelen van een lokaal emissievrij aandrijfsysteem met uitstekende dagelijkse bruikbaarheid en langeafstandscapaciteiten. Dat maakt zijn waterstof-brandstofceltechnologie tot een aantrekkelijk aanvullend alternatief voor de batterij-elektrische aandrijving. Dit geldt met name voor klanten voor wie korte tankstops en een grote actieradius een must zijn, en voor regio’s waar een adequate oplaadinfrastructuur nog ontbreekt.z

      Top
    • Offerte / Testrit aanvragen ➜