Wordt thuisladen mogelijks belast?
Bestuurders van bedrijfswagens die geëlektrificeerd zijn, krijgen vaak vanuit de werkgever een passende laadpaal voor hun wagen en krijgen bovendien een vergoeding voor de verbruikte elektriciteit bij het opladen, dit is van toepassing op thuislaadstations waar geen laadkaarten voor nodig zijn. Deze terugbetaling zou mogelijks binnenkort onderworpen kunnen worden aan een belasting.
Wanneer u thuis uw bedrijfswagen oplaadt aan het laadstation, ontvangt u van uw bedrijf een financiële vergoeding voor de energie die u thuis verbruikt. Het exacte bedrag van deze vergoeding, wordt doorgaans vastgesteld op basis van de tarieven berekend door het CREG (Commissie voor de regulering van de Elektriciteit en het Gas). Er is echter een addertje onder het gras bij deze forfaitaire vergoeding.
Dit addertje doet zich voor door het feit dat slimme laadpalen de hoeveelheid elektriciteit kunnen registreren die bij het opladen wordt gebruikt, ongeacht de kosten. Deze kosten zijn zéér gevarieerd omdat niet iedereen dezelfde energieleverancier heeft, en bovendien beschikken sommige werknemers over zonnepanelen in hun woonst. Door deze variabelen zou het bedrag van de vergoeding dus per geval moeten berekend worden, wat een onmogelijke opgave lijkt op deze schaal.
Om samen te vatten, is de belastingdienst van mening dat sommige huishoudens een forfaitaire vergoeding krijgen die eigenlijk hoger is dan de werkelijke elektriciteitskosten bij het opladen van hun bedrijfswagen. Net daarom is er sprake van om belastingen in te voeren rond deze situatie. Voor bedrijven wordt dit natuurlijk een moeilijke opgave voor op te volgen, en kan voor ophef en discussie zorgen bij de bestuurders. Bedrijven kunnen ook tot de beslissing overgaan om hun bestuurders die thuis wensen op te laden niet meer te vergoeden en hen de mogelijkheid geven om enkel en alleen op te laden op het kantoor of openbare laadstations, wat niet praktisch is voor bestuurders met een plug-in hybride bedrijfswagen voor privé gebruik.
Binnen het huidig landschap van elektrische voertuigen met grotere range (zoals onze BMW iX & I4 eDrive40) is er meer haalbaarheid voor deze oplossing. Als deze mogelijkheid realiteit wordt, dan kan dit mogelijks voor een stijging zorgen in de TCO van deze elektrische bedrijfswagen.
Verdwijnen de laadkaarten in de nabije toekomst?
Verscheidene laadkaarten in uw portefeuille, vaak een ergernis bij bestuurders van elektrische wagens. Misschien ook een frustratie voor u? Wees niet getreurd, met Plug&Charge komen nieuwe mogelijkheden voor bestuurders die rijden met een elektrisch voertuig.
Deze ergernis zou mogelijks verleden tijd kunnen zijn. Verschillende autoconstructeurs, waaronder BMW, zijn bezig met ontwikkelingen van slimme laadtechnologieën geïntegreerd in de wagen om deze problematiek voor bestuurders permanent van de baan te vegen.
Vanaf 2023 zal er bijvoorbeeld een Plug&Charge functie beschikbaar zijn in onze BMW-modellen. Door deze functie wordt de bestuurder verlost van de frustratie met verschillende laadpassen en kan hij bovendien aan alle laadpunten opladen. De authenticatie die nodig is om het laadproces te starten en voor de facturering wordt automatisch uitgevoerd door middel van gegevensuitwisseling tussen het openbare laadstation en uw BMW.
BMW Group is natuurlijk pionier binnen dit concept, en biedt een multi-contract functionaliteit in zijn Plug&Charge aanbod. Door deze handige functionaliteit kunnen bestuurders meerdere laadcontracten rechtstreeks integreren in hun wagen, met de mogelijkheid om minstens 5 verschillende aanbieders te registreren en te gebruiken op een uitzonderlijk handige manier.
Kortom, uw frustraties als bestuurder gaan niet onopgemerkt. Het aanbod van deze functionaliteit komt echter met één enkele voorwaarde, en dat is dat de betreffende providers van deze laadcontracten moeten aangesloten zijn op het Europese eRoaming netwerk van Hubject.
Bronnen: