FISCAAL INTERESSANTE WAGENS, DE SLIMME KEUZE als zelfstandige.
FISCAAL INTERESSANTE WAGENS, DE SLIMME KEUZE ALS ZELFSTANDIGE.
De keuze voor de wagen die het beste bij uw noden en bedrijf past, brengt natuurlijk heel wat vragen met zich mee. Wij helpen u graag op weg om de juiste keuze te maken uit ons aanbod van fiscaal interessante wagens. De fiscale aftrekbaarheid en het bijbehorende voordeel alle aard (VAA) spelen een grote rol in dit verhaal, net zoals vele andere factoren die hier allemaal worden toegelicht.
Tegenwoordig zal een geëlektrificeerd voertuig de leiding nemen op basis van fiscale aftrekbaarheid. In de huidige regelgeving van elektrische- en plug-in hybridewagens hoeft u als zelfstandige niet langer de nadruk te leggen op de aankoopprijs of de maandelijkse leaseprijs, maar eerder op het totale kostenplaatje van uw voertuig (total cost of ownership) en de fiscale aftrekbaarheid die hiermee gepaard gaat.
Verkrijgt u liever alle informatie in onze showrooms? Dat kan zeker en vast!
De keuze voor de wagen die het beste bij uw noden en bedrijf past, brengt natuurlijk heel wat vragen met zich mee. Wij helpen u graag op weg om de juiste keuze te maken uit ons aanbod van fiscaal interessante wagens. De fiscale aftrekbaarheid en het bijbehorende voordeel alle aard (VAA) spelen een grote rol in dit verhaal, net zoals vele andere factoren die hier allemaal worden toegelicht.
Tegenwoordig zal een geëlektrificeerd voertuig de leiding nemen op basis van fiscale aftrekbaarheid. In de huidige regelgeving van elektrische- en plug-in hybridewagens hoeft u als zelfstandige niet langer de nadruk te leggen op de aankoopprijs of de maandelijkse leaseprijs, maar eerder op het totale kostenplaatje van uw voertuig (total cost of ownership) en de fiscale aftrekbaarheid die hiermee gepaard gaat.
Verkrijgt u liever alle informatie in onze showrooms? Dat kan zeker en vast!
Fiscale aftrekbaarheid
100% Elektrisch
Op dit moment is een volledig elektrische auto de meest voordelige keuze op fiscaal gebied. De volledige aanschafwaarde van de auto is gedurende de hele gebruiksduur, tot en met eind 2026, 100% aftrekbaar. Ook alle kosten die verband houden met een elektrische auto zijn tot eind 2026 volledig fiscaal aftrekbaar. Vanaf 2027 zal deze fiscale aftrek geleidelijk dalen tot 67,5% in 2031 in zijn geheel.
De datum waarop de bestelling is geplaatst, wordt beschouwd als de officiële datum dat geldt voor de fiscaliteit. Zodra dit is vastgesteld, blijft de fiscale aftrekbaarheid voor de komende jaren hetzelfde, zolang de auto niet van vennootschap verandert.
Diesel, Benzine, hybride.
Alle modellen met een traditionele verbrandingsmotor, inclusief plug-in hybrides, vallen momenteel onder de uitdoofregeling. De plug-in hybrides blijven fiscaal interessante wagens, als u deze zo snel mogelijk kunt inschrijven op uw zaak. De plug-in hybride is namelijk nog volledig fiscaal aftrekbaar tot en met eind 2024. Vanaf 2025 zal de aftrekbaarheid jaarlijks met 25% dalen. Ook alle kosten die verband houden met de wagen zullen in de loop van de uitdoofregeling afnemen.
Op dit moment gelden de volgende fiscale voorwaarden voor een bestelling van een plug-in hybride:
✓ De aftrekbaarheid van de auto valt onder de uitdoofregeling.
✓ 50% aftrekbaarheid van de brandstofkosten.
✓ De aftrekbaarheid van de elektriciteitskosten valt onder de uitdoofregeling.
✓ De aftrekbaarheid van onderhoudskosten valt onder de uitdoofregeling.
Voor diesel- en benzinewagens zijn de fiscale regels nu éénmaal strenger. De aftrekbaarheid van de wagen en de kosten blijven 50% tot en met eind 2024. Vanaf 2025 zijn deze wagens niet meer aftrekbaar, evenals alle kosten die hier mee verband houden.
MOTORISATIES
100% Elektrisch
✓ Beter voor het milieu: Rijden op elektriciteit is minder vervuilend dan rijden op benzine of diesel. Het is echter niet volledig klimaatneutraal. Tijdens het productieproces van elektrische wagens wordt namelijk meer CO2 uitgestoten dan bij de productie van wagens met een verbrandingsmotor. Dit komt voornamelijk door het gebruik van zeldzame metalen voor de batterijproductie. Over de volledige gebruiksduur van de wagen, is het wel een feit dat een elektrische wagen werkelijk milieuvriendelijker is.
✓ Maximum fiscaal voordeel: Elektrische wagens in België genieten van diverse fiscale voordelen, zoals vrijstelling van BIV en verkeersbelasting in het Vlaamse gewest, minimaal tarief in Brussel en Wallonië, verminderd VAA voor bedrijfswagens, en 100% aftrekbaarheid van de aankoopkosten en oplaadkosten voor bedrijven, zelfstandigen en vennootschappen. De installatiekosten van laadpalen zijn ook fiscaal aantrekkelijk.
✓ Minder onderhoudskosten: Een elektrische wagen bestaat uit slechts drie hoofdonderdelen: de elektrische motor, de omvormer en de ingebouwde lader voor de batterij. Dit betekent minder defecten en slijtage. wat ook leidt tot lagere onderhoudskosten. Het enige aandachtspunt is dat de banden wat vaker vervangen moeten worden vanwege het hogere motorkoppel en het hogere gewicht van de elektrische auto.
✓ Comfortabele & Geluidsloze rijervaring: Het merendeel van onze klanten die overstapten op een elektrische wagen willen niet meer terug naar een model met verbrandingsmotor. Elektrische wagens bieden vlotte, comfortabele en snelle acceleratie. Bovendien rijden ze geruisloos en kunnen ze uitgerust worden met BMW iConicSounds Electric, dat het geluid van elektrisch rijden benadrukt op basis van uw geselecteerde rijmodus. Hoewel ze stil zijn, verplicht de EU autofabrikanten om elektrische modellen geluid te laten maken bij snelheden onder de 20 km per uur om de veiligheid van fietsers en voetgangers te waarborgen.
✓ Rijden op groene energie: De kosten hangen af van de elektriciteits- en brandstofprijzen op dat moment. Als u thuis of op het werk uw wagen oplaadt met een aangepaste kabel of eigen laadpaal, betaal je alleen voor de elektriciteit, wat meer dan de helft goedkoper is. Als je jouw stroom van zonnepanelen gebruikt, kan het zelfs een nuloperatie zijn bovenop de groen opgewekte energie. Bij openbare laadpunten betaal je iets meer voor de service, maar het is nog steeds aanzienlijk goedkoper dan tanken met benzine. Kies bij voorkeur een standaardlaadpaal in plaats van een snellader om hoge prijzen te vermijden.
✘ Hoge aankoopprijs: Elektrische wagens hebben doorgaans een hogere aankoopprijs dan vergelijkbare modellen met een verbrandingsmotor, vaak meer dan € 20.000, voornamelijk vanwege de nog niet massale productie en het dure accupakket. Belangrijk is om te kijken naar de Total Cost of Ownership, niet alleen de aankoopprijs. De fiscale voordelen, besparing op onderhoud en goedkopere brandstof maken een elektrische auto uiteindelijk de meest voordelige en duurzame optie. Over de hele levensduur van de auto is een elektrisch model consequent goedkoper dan een model met verbrandingsmotor.
✘ Tijdsinvestering Het laden kost tijd. Het duratie van het laden is doorgaans langer dan een tankbeurt bij een benzinestation. De laadtijd is afhankelijk van de grootte van uw accu en het laadvermogen van de laadpaal.
✘ Minder geschikt voor langere afstanden, maar perfect mogelijk. Met een volle accu kan u tegenwoordig tussen 100 en 700 km gereden worden. U moet dus vaker gaan laden indien u langere afstanden wilt afleggen. Langere ritten worden wel steeds meer comfortabeler, dankzij de steeds groeiende investeringen naar laadinfrastructuur en de ingebouwde technologie van BMW die de laadbeurten in rekening neemt bij het maken van uw route.
✘ Volledig afhankelijk van laadinfrastructuur: Het laadpalennetwerk in België groeit niet zo snel als het aantal elektrische auto’s op de weg. Daarom is het handig om zelf een laadpaal aan te schaffen voor thuis of op het werk. Snelladers kunnen ook nuttig zijn als je snel moet opladen. Slimme laadpalen kunnen je tijd efficiënter benutten en rekening houden met je laadgewoonten. Als je geen eigen oprit hebt, kun je met je gemeente praten over het installeren van laadpunten voor de gemeenschap, en bedrijven kunnen laadstations op de parkeerplaatsen aanbieden voor bedrijfswagens.
✘ Lagere maximumsnelheid
Elektrisch rijden is voor de meeste klanten nog onbekend terrein. Om zorgeloos op weg te kunnen en het maximale uit uw elektrische wagen te halen, delen wij graag enkele waardevolle tips met u.
✓ Stel uw BMW navigatiesysteem altijd in richting van uw eindbestemming om de meest efficiënte route te gebruiken. Het systeem zal automatisch de route én beschikbare laadpunten op uw traject incalculeren. Via BMW Charging maakt u gebruik van het groeiende netwerk van laadpunten in België. Laad uw batterij tegen voordelige tarieven van BMW Charging, zodat u altijd verzekerd bent van voldoende bereik en zorgeloos kunt genieten van uw rit.
✓ Maak gebruik van de vooraf ingestelde klimaatregelingsopties van uw elektrische wagen om het interieur vooraf te verwarmen of te koelen terwijl de wagen nog aan de lader is aangesloten. Zo optimaliseert u het energieverbruik tijdens het rijden en maximaliseert u het rijbereik.
✓ Laad uw batterij tijdens het rijden op door gebruik te maken van regeneratief remmen. Door de energie die vrijkomt tijdens het remmen te benutten, vergroot u de efficiëntie en het bereik van uw elektrische wagen. Tegenwoordig zijn elektrische modellen al uitgerust met one-pedal driving, om maximale efficiëntie te benutten.
✓ Overweeg om thuis een slim laadstation te installeren voor het gemakkelijk en efficiënt opladen. Dit zorgt voor een snelle en betrouwbare oplaadmogelijkheid, speciaal afgestemd op uw behoeften. Bekijk hier welke zaken daarbij komen kijken.
PLUG-IN HYBRIDE
✓ Met een BMW plug-in hybride kunt u gebruikmaken van het elektrische rijbereik van de elektromotor, wat gemiddeld 45-100 km is. Door beide motoren te combineren, geniet u ook van extra vermogen.
✓ Door beide motoren en rijhulpsystemen op een correcte manier te gebruiken, verbruikt u minder brandstof. U kunt over het algemeen zuiniger rijden, hoewel dit deels afhangt van uw rijstijl.
✓Tijdens het rijden wordt de accu opgeladen door te remmen.
✓ U kunt profiteren van parkeerplaatsen met laadpalen.
✓Het opladen van uw wagen is gemakkelijk mogelijk via een BMW Wallbox of een huishoudelijk stopcontact.
✓ Tot en met 2026 krijgt u fiscale voordelen, evenals voordelen met betrekking tot wegenbelasting en Belasting voor personenwagens.
✓ Plug-in hybride wagens zijn slimmer en efficiënter dan conventionele tegenhangers. De wagen optimaliseert het energieverbruik, afhankelijk van de gekozen rijmodus. In de SPORT-modus kan uw wagen echter meer energie en brandstof verbruiken.
✘ De plug-in hybride is over het algemeen zwaarder vanwege het batterijpakket, dus het verbruik kan hoger zijn als u helemaal geen gebruik maakt van de elektromotor.
✘ Afhankelijk van de batterijgrootte kan uw auto mogelijk minder ruimte bieden. Als ruimte belangrijk voor u is, raden wij u aan om te kiezen voor een BMW X Plug-in hybride of een touring-model zoals de BMW 3 of BMW 5 Reeks Touring.
✘ Als u dagelijks lange afstanden aflegt, is de kans groter dat u vaak de brandstofmotor gebruikt, wat kan leiden tot hoger verbruik vanwege het extra gewicht van de wagen.
✘ De plug-in hybride heeft een beperktere actieradius dan volledig elektrische varianten, omdat deze een batterijpakket heeft in plaats van een volledig elektrisch aangedreven motor.
Een plug-in hybride is ontworpen voor optimaal gebruik, daarom is het essentieel om het elektrisch rijbereik ten volste te benutten. We geven u graag een aantal waardevolle tips voor het optimale gebruik van dit type aandrijving.
✓ Laad steeds van zodra mogelijk de batterij op, zelfs als u niet van plan bent om volledig elektrisch te rijden. Hierdoor blijft de batterijcapaciteit optimaal, zodat u altijd gereed bent om elektrisch te rijden wanneer dat nodig is. Dit draagt tevens bij aan het drastisch verlagen van de CO2-uitstoot van uw wagen.
✓ Maak gebruik van speciale rijmodi, zoals de ECO-PRO modus, om het brandstofverbruik verder te optimaliseren. Deze modus past de prestaties van de wagen aan om energie- en brandstofverbruik te verminderen.
✓ Vergroot het elektrisch rijbereik door gebruik te maken van voorconditionering van de wagen. Stel uw wagen vooraf in, zodat u altijd comfortabel instapt en extra rijbereik wint.
✓ Benut de energieterugwinning tijdens het remmen om de batterij op te laden. Op deze manier verbetert u de efficiëntie en vergroot u de totale elektrische actieradius.
✓ Plan uw ritten slim en maak gebruik van laadpunten onderweg om de batterij bij te laden. Hierdoor kunt u langer elektrisch rijden en profiteren van de voordelen van lagere emissies en brandstofkosten.
✓ Maak gebruik van de My BMW app om uw gecombineerde hybride op afstand te bedienen en bijvoorbeeld het opladen van de batterij in te plannen tijdens daluren, wanneer de energietarieven lager zijn.
BENZINE
✓ Lagere wegenbelasting: Benzinewagens genieten van een lagere wegenbelasting, wat kan bijdragen aan lagere vaste kosten voor de eigenaar.
✓ Lagere aankoopprijs dan een dieselwagen: Bij de aankoop is een benzinewagen vaak voordeliger dan een dieselvariant, waardoor de initiële investering lager kan uitvallen.
✓ Snellere opwarmtijd: Benzinemotoren bereiken sneller de optimale werktemperatuur, wat resulteert in minder wachttijd voordat ze efficiënt presteren.
✓ Goedkoper onderhoud: Over het algemeen vergt het onderhoud van benzinewagens minder financiële inspanning, wat gunstig is voor de eigenaar op de lange termijn.
✓ Lagere verzekeringskosten: Verzekeringspremies zijn vaak lager voor benzinewagens, waardoor de totale eigendomskosten worden verlaagd.
✓ Meer vermogen: Benzinemotoren kunnen vaak meer vermogen leveren, wat resulteert in een krachtigere acceleratie en betere prestaties in bepaalde situaties.
✓ Zacht en aangenaam geluid: Het geluid van een benzinemotor wordt vaak als aangenamer en rustiger ervaren dan dat van andere brandstoftypen.
✓ Lichter gewicht & soepelere acceleratie: Benzinemotoren zijn vaak lichter dan hun dieseltegenhangers, wat kan leiden tot een soepelere en responsievere acceleratie.
✓ Goede prestaties bij hogere toerentallen: Benzinemotoren presteren over het algemeen goed bij hogere toerentallen, wat gunstig is voor bepaalde rijstijlen.
✘ Lager brandstofrendement: Benzineauto’s hebben doorgaans een lager brandstofrendement dan dieselauto’s, wat kan resulteren in hogere brandstofkosten.
✘ Minder geschikt voor lange ritten op consistente basis: Door hun lagere brandstofrendement zijn benzinewagens mogelijk minder geschikt voor langeafstandsritten met constante snelheden.
✘ Minder koppel bij lage snelheden: Benzinemotoren kunnen minder koppel (trekkracht) bieden bij lage snelheden in vergelijking met dieselvarianten.
✘ Minder geschikt voor gebruik met aanhangers: Voor het trekken van zware aanhangers of ladingen kunnen dieselvoertuigen vaak beter geschikt zijn dan benzinewagens.
✘ Lagere restwaarde: in het algemeen hebben benzinewagens de neiging om sneller in waarde te verminderen.
✘ Hogere CO2-uitstoot: In vergelijking met bijvoorbeeld elektrische auto’s of bepaalde hybride modellen kunnen benzinewagens een hogere CO2-uitstoot hebben.
✘ Kleiner rijbereik in vergelijking met een dieselwagen: Het rijbereik van benzinewagens kan beperkter zijn, vooral bij lange ritten, vanwege het lagere brandstofrendement.
Als u kunt genieten van pure kracht en responsieve prestaties, dan biedt een benzinewagen u de ultieme rijervaring. De benzineaandrijving van BMW staat bekend om zijn dynamiek en indrukwekkend acceleratievermogen, waardoor elke rit een opwindend avontuur wordt. Hier delen wij graag enkele handige tips om het beste uit uw benzinewagen te halen.
✓ Overweeg het gebruik van benzine met een hoger octaangetal voor optimale prestaties, vooral bij sportieve modellen. Hiermee verhoogt u de responsiviteit en zorgt u voor een nog plezierigere rijervaring.
✓ Vermijd onnodig stationair draaien van de motor, omdat dit leidt tot onnodig brandstofverbruik. Schakel de motor uit wanneer u langere tijd stilstaat, zoals bijvoorbeeld bij verkeerslichten of in de file.
✓ Maak gebruik van de start-stopsysteemfunctie, waarmee de motor automatisch wordt uitgeschakeld wanneer u stopt bij verkeerslichten of in de file. Dit eenvoudige trucje vermindert niet alleen het brandstofverbruik, maar ook de emissies.
✓ Rijd met een constante snelheid op snelwegen en maak gebruik van cruisecontrol om het brandstofverbruik te optimaliseren. Zo kunt u ontspannen en efficiënter rijden.
✓ Plan uw ritten zorgvuldig en vermijd onnodige omwegen om de totale rijafstand en het brandstofverbruik te minimaliseren. Een goede planning kan u veel tijd en brandstof besparen.
✓ Schakel over naar de ECO-PRO rijmodus om uw brandstofverbruik verder te optimaliseren. Deze modus is speciaal ontworpen om zuiniger te rijden en helpt u om nog meer uit elke tankbeurt te halen.
✓ Geniet optimaal van de krachtige prestaties van uw benzinewagen door te profiteren van het brede acceleratiebereik. Benzinewagens bieden vaak indrukwekkend vermogen bij hogere toerentallen, dus aarzel niet om het potentieel van uw motor te benutten wanneer dat nodig is.
DIESEL
✓ Minder verbruik, meer brandstofrendement: Dieselwagens staan bekend om hun hogere brandstofefficiëntie, wat kan leiden tot lagere brandstofkosten en minder frequente tankbeurten.
✓ Langere levensduur dan benzinewagens: Dieselmotoren hebben vaak een robuuster ontwerp, wat kan resulteren in een langere levensduur van het voertuig.
✓ Minder slijtage door lagere toerentallen: Dieselvoertuigen bieden doorgaans meer koppel bij lagere toerentallen, wat soepelere acceleratie mogelijk maakt met minder motorslijtage.
✓ Lagere CO2-uitstoot: Dieselwagens hebben doorgaans een lager brandstofverbruik en bijgevolg een lagere CO2-uitstoot, wat positief is voor het milieu.
✓ Meer geschikt voor langere trajecten: Dankzij hun brandstofefficiëntie zijn dieselwagens geschikter voor lange afstanden en continu rijden op de snelweg.
✓ Meer geschikt bij gebruik van aanhangers: Vanwege het hogere koppel zijn dieselvoertuigen vaak beter geschikt voor het trekken van zware ladingen, zoals aanhangers.
✓ Lager verbruik bij zware belasting: Bij het dragen van zware lasten of onder intensief gebruik kunnen dieselwagens efficiënter presteren dan benzinewagens.
✓ Meer koppel bij lagere toerentallen: Dieselmotoren bieden meer trekkracht bij lagere toerentallen, wat gunstig is voor situaties waarbij kracht bij lage snelheden vereist is.
✘ Duurder onderhoud: Over het algemeen kunnen de onderhouds- en reparatiekosten van dieselvoertuigen hoger zijn dan die van benzinewagens.
✘ Duurder in aankoopprijs: Dieselauto’s hebben vaak een hogere initiële aankoopprijs vergeleken met vergelijkbare benzinemodellen.
✘ Zwaarder gewicht: De dieseltechnologie, inclusief de motor en bijbehorende systemen, kan bijdragen aan een hoger voertuiggewicht.
✘ Hebben tijd nodig om op temperatuur te komen: Dieselwagens hebben vaak meer tijd nodig om de optimale bedrijfstemperatuur te bereiken, wat hun prestaties tijdens korte ritten kan beïnvloeden.
✘ Onderworpen aan emissienormen: Dieselauto’s moeten voldoen aan strikte emissienormen. De euro6 normen eindigen in 2025, vanaf dan is de strengere EURO7 norm van kracht voor dieselwagens.
✘ Hogere verzekeringskosten: Verzekeringspremies voor dieselvoertuigen kunnen hoger zijn dan die voor vergelijkbare benzinewagens, wat kan bijdragen aan de totale eigendomskosten.
Als u graag vele kilometers wilt maken zonder vaak te hoeven tanken, dan is een dieselwagen de perfecte keuze voor u. Met een diesel geniet u van uitstekend brandstofrendement, waardoor u langer op de weg kunt blijven zonder vaak te hoeven tanken.
Dieselmotoren staan bekend om hun krachtige karakter, waardoor ze ideaal zijn voor lange afstanden en het vervoeren van zware lasten. Als u overweegt om een dieselwagen te kiezen, zijn hier enkele waardevolle tips die u in gedachten moet houden.
✓ Zorg ervoor dat u uw dieselwagen regelmatig volgens de voorschriften van de fabrikant laat onderhouden. Dit optimaliseert de prestaties en efficiëntie van de motor, en vermindert emissies.
✓ Tank altijd bij betrouwbare benzinestations om de kwaliteit van de brandstof te waarborgen en eventuele verontreinigingen te vermijden.
✓ Benut het krachtige trekvermogen van een dieselwagen om zware lasten te vervoeren, zoals een aanhanger of caravan. Zorg er echter wel voor dat u de juiste veiligheidsvoorschriften en wettelijke beperkingen naleeft.
✓ Maak gebruik van de cruisecontrol op snelwegen om een constante snelheid te behouden en het brandstofverbruik te optimaliseren.
✓ Let op uw rijstijl en vermijd abrupte acceleraties en remacties, aangezien deze van invloed kunnen zijn op het brandstofverbruik. Rijd soepel en anticipeer op het verkeer voor een efficiënter gebruik van de dieselwagen.
VOORDEEL ALLE AARD
WAT IS HET VOORDEEL ALLE AARD?
Het ‘Voordeel Alle Aard’ van een wagen ontstaat wanneer een privépersoon kosteloos de wagen in gebruik neemt. De wagen die hij of zij in gebruik neemt, is niet zijn eigendom en aangeschaft door een andere partij – mogelijk de werkgever of de onderneming waarin hij of zij een functie heeft. Deze ‘andere’ partij draagt de financiële lasten voor deze wagen, terwijl de persoon in kwestie er kosteloos privégebruik van mag maken.
Vanuit fiscaal oogpunt beschouwt de belastingdienst dit kosteloze terbeschikkingstellen als een vorm van beloning, die vroeger werd aangeduid als ‘voordeel in natura’. En dergelijke beloningen worden onderworpen aan belasting.
De belastingdienst zal daarom een geldwaarde toekennen aan dit voordeel en op dit bedrag zowel sociale bijdragen als belastingen heffen.
WAT MET HET VOORDEEL ALLE AARD VOOR ZELFSTANDIGEN?
Het Voordeel Alle Aard geldt niet voor zelfstandigen zonder vennootschap. Als u een éénmanszaak heeft, dan zult u niet met het Voordeel Alle Aard geconfronteerd worden. U bent namelijk zelf eigenaar van alle goederen en aangekochte diensten van uw zaak. Als u wel een vennootschap heeft, dan zult u het Voordeel Alle Aard moeten betalen.
WAT MET HET VOORDEEL ALLE AARD VOOR MIJN WERKNEMERS?
Als u een wagen ter beschikking stelt aan uw werknemers, waarbij ze de wagen ook gebruiken voor privédoeleinden, dan komt deze werknemer in aanmerking voor het Voordeel Alle Aard voor zijn bedrijfswagen. Voor een bedrijfswagen is het bedrag afhankelijk van de milieuvriendelijkheid of CO2 waarde en de prijs van het voertuig.
WELKE CO2 WAARDE HANTEER IK BIJ HET VOORDEEL ALLE AARD?
Bij het berekenen van het Voordeel Alle Aard, moeten altijd de CO2-referentiewaarden toegepast worden. In 2023 zijn de referentiewaarden 82 gram voor benzinewagens en 67 gram voor dieselwagens. De CO2-waarde die u moet gebruiken, is de uitstoot volgens de WLTP cyclus, dat vermeld staat op het gelijkvormigheidsattest.
HOE BEREKEN IK HET VOORDEEL ALLE AARD?
Het voordeel alle aard wordt berekend op basis van 3 criteria. De cataloguswaarde, zijn CO2 uitstoot en het type brandstof. Een volledig elektrische BMW of plug-in hybride heeft een lager Voordeel Alle Aard door het feit dat deze milieuvriendelijke wagens minder of zelf helemaal geen uitstoot hebben, wat enkel en alleen maar in uw voordeel kan spelen.
LEASING OF RENTING?
RENTING
WAT IS RENTING?
Bij een renting formule ontvangt u een huurovereenkomst met vooraf vastgestelde termijnen voor duur, kilometers en prijs. In tegenstelling tot de klassieke “leasing” methode, is er hier geen onderscheid tussen juridisch en fiscaal eigendom. De verhuurder, oftewel de leasemaatschappij, behoudt het eigendom van het voertuig. Hierdoor wordt het voertuig niet opgenomen in de balans van uw bedrijf en leidt dit niet tot een toename van de schuldenlast van de onderneming.
Dit betreft een “all-inclusive” oplossing waarbij ook onderhoud, verzekering en alle belastingen zijn inbegrepen. Bij financiële renting is er wel een aankoopoptie aan het einde van het contract, deze bedraagt minimaal 16% van het investeringsbedrag. U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het voertuig, dus het volledige operationele risico ligt bij u.
WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN RENTING?
✓ Mogelijkheid tot eigendom: Aan het einde van de huurperiode heb je meestal de mogelijkheid om het voertuig tegen een vooraf bepaalde prijs te kopen, wat kan leiden tot eigendom van het voertuig.
✓ Fiscale voordelen: Net als bij operationele leasing kunnen de huurkosten fiscaal aftrekbaar zijn, afhankelijk van de specifieke situatie van het bedrijf en de motorisatie van het voertuig.
✓ Flexibiliteit: Financiële renting kan enige flexibiliteit bieden bij het bepalen van de looptijd en andere contractuele voorwaarden.
WAT ZIJN DE NADELEN VAN RENTING?
✘ Hogere maandelijkse kosten: De maandelijkse kosten voor financiële renting kunnen hoger zijn dan die van operationele leasing, omdat je betaalt voor de volledige waarde van het voertuig.
✘ Restwaarderisico: Als de werkelijke restwaarde van het voertuig aan het einde van het contract lager is dan verwacht, loop je het risico op extra kosten.
✘ Administratieve lasten: Als eigenaar van het voertuig ben je verantwoordelijk voor administratieve taken zoals doorverkoop, verzekering en belastingen.
LEASING
WAT IS LEASING?
In een leasingovereenkomst vindt maandelijks een kapitaalaflossing plaats inclusief de rente, door de huurder van de wagen. De leasingmaatschappij fungeert als de juridische eigenaar, terwijl uw bedrijf de economische eigenaar wordt. Dit resulteert in de opname van het voertuig op de balans van uw onderneming, wat in feite leidt tot een verhoging van de schuldgraagd van de onderneming. De maandelijkse facturen omvatten kapitaalaflossingen en rentebetalingen.
Bij operationele leasing is er geen restwaarde aan het einde van het contract, dit omdat er geen aankoopoptie mogelijk is. Bij een financiële leasing is er wel een mogelijkheid tot aankoop, de restwaarde bedraagd dan maximum 15%. Financiële leasing wordt wel niet aangeboden door BMW Financial services, maar mogelijks wel door andere verstrekkers van financiële formules.
WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN LEASING?
✓ Lagere maandelijkse kosten: Bij operationele leasing betaal je doorgaans lagere maandelijkse kosten in vergelijking met het aanschaffen van een voertuig. Dit komt doordat je alleen betaalt voor het gebruik van het voertuig en niet voor de volledige waarde ervan.
✓ Geen eigenaarschap: Aan het einde van het contract lever je het voertuig gewoon weer in, zonder je zorgen te maken over de doorverkoop of restwaarde. Dit kan administratieve en financiële voordelen bieden.
✓ Onderhoud en diensten inbegrepen: Operationele leasecontracten kunnen vaak onderhoud, reparaties en andere diensten omvatten, waardoor je minder bezorgd hoeft te zijn over onverwachte kosten.
✓ Fiscale voordelen: De leasingkosten zijn fiscaal aftrekbaar, afhankelijk van de motorisatie van de wagen of zijn CO2-uistoot. De CO2 uitstoot is de bepalende factor voor de fiscale aftrekbaarheid van het voertuig.
WAT ZIJN DE NADELEN VAN LEASING?
✘ Geen eigendom: Je hebt geen recht op eigendom van het voertuig aan het einde van het leasecontract, wat kan leiden tot een gevoel van “verspilling” van geld als je het voertuig na verloop van tijd zou willen behouden.
✘ Kilometerbeperkingen: Operationele leasecontracten kunnen kilometerbeperkingen opleggen, wat kan leiden tot extra kosten als je deze overschrijdt.
✘ Contractuele verplichtingen: Vroegtijdige beëindiging van het contract kan leiden tot extra kosten en boetes.
GELIEFD BIJ ONZE KLANTEN…
BMW iX1 xDrive30
Vanaf
€590,82 / maand
(Excl. BTW)
BMW Financiële renting.
BMW i4 eDrive40
Vanaf
€742,67 / maand
(Excl. BTW)
BMW Financiële renting.
BMW X5 xdrive50e
Vanaf
€1.082,04 / maand
(Excl. BTW)
BMW Financiële renting.
BMW 320e touring
Vanaf
€727,26 / maand
(Excl. BTW)
BMW Financiële renting.
BMW IX3
Vanaf
€738,02 / maand
(Excl. BTW)
BMW Financiële renting.
BMW i5 edrive40
Vanaf
€859,48 / maand
(Excl. BTW)
BMW Financiële renting.
BMW 318i touring
Vanaf
€507,26 / maand
(Excl. BTW)
BMW Financiële renting.
BMW 118i Hatch
Vanaf
€364,79 / maand
(Excl. BTW)
BMW Financiële renting.
TOTAL COST OF OWNERSHIP
Om een weloverwogen beslissing te nemen, is het essentieel om het volledige kostenplaatje te evalueren, inclusief onderhoud, brandstof, belastingen en restwaarde.
Maar hoe kun je deze beslissing het best nemen? Onze sales manager B2B, Michiel van Meirhaeghe, legt het voor u uit in klare taal.
WAT IS TCO?
Om deze beslissing te maken, komt de Total Cost of Ownership van toepassing. het is een benadering die veel wordt gebruikt in de professionele automotive context om de totale kosten van een voertuig te berekenen over de volledige gebruiksduur.
Binnen de total cost of ownership worden diverse factoren in overweging genomen. Naast de aanschafprijs spelen ook zaken zoals BIV en verkeersbelasting, verzekeringskosten, onderhoud, banden en brandstofkosten een belangrijke rol. Het behouden van de restwaarde is ook van groot belang. Bovendien kan de fiscale aftrekbaarheid een significante invloed hebben op het totale kostenplaatje van de wagen. Een goedkopere wagen lijkt initieel de meest logische beslissing, maar na de toepassing van de TCO, kan het toch zijn dat de wagen duurder zal uitkomen over de volledige gebruiksduur.
U kunt steeds bij ons terecht voor een bijgevoegde TCO calculatie bij uw aanvraag van uw testrit of offerte.
WAAROM VERGELIJK IK BETER GEEN TCO-CALCULATIES?
Een TCO-berekening kan op diverse manieren worden uitgevoerd, en het is een complexe aangelegenheid vanwege de vele verschillende factoren die in overweging moeten worden genomen.
Er zijn talloze benaderingen mogelijk voor een TCO-berekening. Wanneer u ons vraagt om een TCO-berekening, houden wij altijd rekening met alle relevante parameters. We garanderen een professionele en uitgebreide TCO-berekening voor uw aankoop- of leasingoverwegingen. Een professionele TCO-berekening biedt u helderheid en transparantie over de totale gebruikstermijn van het voertuig voor de bestuurder.
Wanneer u een TCO-aanvraag indient, kan elke keer een totaal verschillende berekening worden gepresenteerd. Zelfs een kleine wijziging in een parameter kan leiden tot een volledig ander resultaat. We maken gebruik van een op maat gemaakt TCO-hulpmiddel dat gecertificeerd is door BDO Accountants, en dat garandeert dat u altijd de juiste berekening ontvangt.
WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN LEASEPRIJS, TCO 1, TCO 2 & TCO 3?
Een TCO berekening kan in verschillende gradaties berekend worden, elke gradatie is meer gedetailleerd dan zijn voorganger. Hiervoor de bestaan niet-officiële benamingen Leaseprijs, TCO1, TCO2 en TCO3.
Onder leaseprijs wordt het volgende verstaan:
✓ De huurprijs van het voertuig in verhuur op lange termijn (All-in operationele leasing)
✓ Indien van toepassing, inclusief de niet-verrekenbare BTW.
Onder TCO 1 (Cash-out TCO) wordt verstaan:
✓ De huurprijs van het voertuig in verhuur op lange termin (All-in operationele leasing)
✓ De brandstofkosten
✓ De niet-verrekenbare BTW
✓ de CO2-bijdrage (Indien van toepassing
Onder TCO 2 (Fiscale TCO Bruto) wordt verstaan:
✓ TCO1 + de belasting op de verworpen uitgaven op wagen- en brandstofkosten en bovendien op het Voordeel Alle Aard. Het is deze TCO2 dat in het kader van het mobiliteitsbudget als referentie wordt gebruikt door de federale overheid
Onder TCO 3 (FULL TCO Netto) wordt verstaan:
✓ TCO2 + de besparing gegenereerd door de (gedeeltelijke) fiscale aftrekbaarheid van de auto- en brandstofkosten en de CO2-bijdrage.
WELKE FACTOREN WORDEN IN REKENING GEBRACHT BIJ DE TCO?
Volgende elementen zijn essentieel voor het berekenen van de TCO.
✓ Aankoopprijs of maandelijkse aflossing van uw leasing- of renting formule
✓ Rente en bijkomende kosten op een financieel product.
✓ Restwaarde van de wagen na een bepaalde periode
✓ Verbruik van de wagen (Zowel brandstof en/of elektriciteit)
✓ Operationele kosten (Taksen, onderhoud, …)
✓ Voordeel Alle Aard
✓ CO2-bijdrage
✓ Fiscale factoren zoals BTW-recuperatie, fiscale aftrekbaarheid, etc.
WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN TCO, LEASINGPRIJS EN RENTINGPRIJS?
Total Cost of Ownership (TCO) is het concept dat wordt toegepast in het domein van professioneel wagenparkbeheer om de algehele kosten van een voertuig te evalueren gedurende de gehele gebruiksduur. Hierbij worden diverse elementen in overweging genomen, waarbij gestreefd wordt naar een zo volledig mogelijke bepaling. Een voorbeeld van zo’n element is de leasing- en rentingprijs, die bijdraagt aan deze evaluatie. De leaseprijs is dus slechts één enkele parameter in deze berekening.
VERBONDEN KOSTEN
Als zelfstandige is het essentieel om een grondig begrip te hebben van alle autokosten en hoe deze van invloed kunnen zijn op de financiële gezondheid van uw bedrijf. Fiscaal interessante wagens zijn dus absoluut een goede keuze voor uw bedrijf.
Bij het evalueren van de autokosten moet u niet alleen kijken naar de directe uitgaven zoals brandstof en verzekeringen, maar ook naar de bredere impact op uw bedrijfsresultaten. Deze kosten kunnen variëren van voorspelbaar tot verrassend en van vast tot variabel.
Inzicht hebben in deze kostenstructuur stelt u in staat om weloverwogen beslissingen te nemen bij het selecteren, gebruiken en onderhouden van uw bedrijfswagen en het correcte model te kiezen die bijdraagt aan uw bedrijfsdoelstellingen en uw persoonlijke noden.
WAT ZIJN MIJN VASTE KOSTEN PER MAAND?
✓ Afschrijving: Dit vertegenwoordigt de waardevermindering van de auto in de loop van de tijd. Afschrijving is een vaste kost omdat het geleidelijk optreedt en direct verband houdt met de waarde van het voertuig. Onze financiële formules zijn steeds met een vast maandbedrag.
✓ Verzekering: Het verzekeringspremiebedrag blijft meestal consistent maandelijks, waardoor het een vaste kost is die dekking biedt bij ongevallen, diefstal en schade.
✓ Wegenbelasting: Deze belasting wordt periodiek opgelegd en kan jaarlijks of halfjaarlijks worden betaald. Hoewel niet maandelijks, is het een terugkerende vaste kost die moet worden overwogen.
✓ Onderhoud en Reparaties: Hoewel de uitgaven kunnen variëren, kun je een gemiddelde maandelijkse schatting maken op basis van verwacht onderhoud en incidentele reparaties.
WAT ZIJN MIJN VARIABELE KOSTEN?
✓ Brandstof: Dit is een duidelijk variabele kost, aangezien het verbruik afhangt van de afgelegde afstand en de actuele brandstofprijzen. Uw rijstijl speelt hier ook een grote factor in.
✓ Tol en Parkeerkosten: Deze kosten variëren afhankelijk van het gebruik van tolwegen en parkeervoorzieningen.
✓ Onderhoud en Reparaties: Hoewel dit ook als een vaste kost kan worden beschouwd, kunnen onverwachte reparaties of grotere onderhoudswerkzaamheden leiden tot variabele uitgaven.
✓ Variabele afschrijvingen: De waarde van uw auto wordt niet alleen beïnvloed door de veroudering, maar ook door het aantal kilometers dat u ermee aflegt. U hebt natuurlijk controle over hoeveel u rijdt. Hoewel de variabele afschrijving niet direct maandelijks merkbaar is in uw financiën, is het verstandig om de waardevermindering van uw voertuig in overweging te nemen.
HOE HOU IK MIJN KOSTEN ZO LAAG MOGELIJK?
Er zijn verschillende manieren om uw kosten als zelfstandige te kunnen drukken.
✓ Regelmatig onderhoud: Onderhoud volgens het aanbevolen schema kan voorkomen dat kleine problemen groter worden en onnodige reparatiekosten veroorzaken. Uw wagen zal altijd het correcte signaal geven.
✓ Bandenspanning: Houd uw banden op de juiste spanning. Dit verbetert het brandstofverbruik en verlengt de levensduur van de banden.
✓ Brandstofkaarten en kortingen: Maak gebruik van brandstofkaarten of kortingen die door bepaalde tankstations worden aangeboden om op brandstofkosten te besparen.
✓ Overweeg Elektrisch rijden: Overweeg de overstap naar een elektrische of hybride auto om brandstofkosten te verminderen en mogelijke belastingvoordelen te benutten.
✓ Zuinige rijstijl & ECO PRO: Gebruik cruisecontrol op snelwegen en vermijd onnodig stationair draaien om brandstof te besparen.
✓ Woon-werkverkeer optimaliseren: Als mogelijk, werk flexibele uren of werk regelmatig vanuit huis om het aantal gereden kilometers te verminderen.
✓ Tankstations buiten de snelweg: Tanken bij tankstations buiten de snelweg is vaak goedkoper dan bij snelwegstations.
✓ Zorgvuldig routeplannen: Plan uw ritten efficiënt om onnodige afstanden en vertragingen te vermijden.
WELKE KOSTEN KAN IK INBRENGEN ALS ZELFSTANDIGE?
Onder een zelfstandig statuut, kun je bepaalde autokosten aftrekken. Het is wel belangrijk dat de motorisatie of de CO2-uitstoot van de wagen een grote factor speelt in het percentage van de aftrekbaarheid van de aankoop- en onderhoudskosten.
✓ Afschrijving en Intresten: Een deel van de aanschafwaarde van de auto en de rentekosten van financiering kunnen worden afgetrokken.
✓ Verzekering en Belastingen: Kosten voor verzekeringen, wegenbelasting en inschrijving kunnen deels aftrekbaar zijn.
✓ Onderhoud en Brandstof: Een percentage van onderhouds- en brandstofkosten kan worden afgetrokken, rekening houdend met het zakelijke gebruik van de auto.
WELKE BELASTINGEN BETAAL IK OP DE WAGEN?
✓ Vennootschapsbelasting: De vennootschap betaalt belasting over het voordeel van alle aard dat voortvloeit uit het privégebruik van een bedrijfsauto door de zaakvoerder/werknemer.
✓ BTW: BTW op autokosten kan gedeeltelijk of volledig worden gerecupereerd, afhankelijk van het zakelijk gebruik en zijn CO2-uitstoot.
✓ Verkeersbelasting: Dit is verschuldigd voor het gebruik van een voertuig op de openbare weg.
✓ BIV (Belasting op Inverkeerstelling): Een eenmalige belasting die wordt betaald wanneer een voertuig voor het eerst wordt ingeschreven in België.
CO2 Bijdrage
De CO2 bijdrage is een forfaitair bedrag dat de werkgever maandelijks verschuldigd is aan de RSZ bij wagens die gebruikt worden voor privédoeleinden. Deze bijdrage is gerelateerd aan de CO2 uitstoot van de wagen en de catalogusprijs.
De CO2 bijdrage is dan ook enkel verplicht wanneer privégebruik met de bedrijfswagen is toegestaan. Om een zo min mogelijke CO2-bijdrage te betalen, kiest u best voor een elektrische of plug-in hybride wagen. Op dit moment betaalt u voor alle elektrische wagens slechts het minimumbedrag, dit omdat ze 0g Co2/km uitstoten.
Daarnaast is de CO2 bijdrage is enkel van toepassing op het werknemersstatuut, zelfstandigen hoeven deze bijdrage niet te betalen voor hun eigen wagen.
VOOR WELKE MODELLEN BETAAL IK HET MINIMUMBEDRAG?
Het minimumbedrag in 2023 bedraagt €31,34 – Het minimumbedrag is toegekend aan wagens die helemaal geen CO2 uitstoot hebben. In ons breed gamma aan fiscaal interessante wagens vindt u zeker iets dat past naar uw noden.
VERMEERDERT DE CO2 BIJDRAGE OVER DE JAREN?
Ja, de CO2 bijdrage is jaarlijks onderhevig aan een indexpercentage. Dit jaar bedraagt dit percentage 50,46%, vorig jaar lag dit percentage op 35,25%. De mogelijkheid bestaat zeker en vast dat dit indexpercentage jaar op jaar telkens zal verhogen,
HOE BEREKEN IK DE CO2 BIJDRAGE?
De CO2 bijdrage wordt op een specifieke manier berekend. De CO2-waarde die moet gehanteerd worden, is de WLTP-waarde die te vinden is op uw gelijkvormigheidsattest. Als uw CO2-waarde ongekend is, wordt telkens 182 g/km gebruikt voor benzinewagens, en 165 g/km voor dieselwagens.
Diesel (inclusief plug-inhybride): [(CO2 gram/km x 9 euro) – 600] / 12 x 1,5046
Benzine (inclusief plug-inhybride): [(CO2 gram/km x 9 euro) – 768] / 12 x 1,5046
Cng en lpg: [(CO2 gram/km x 9 euro) – 990] / 12 x 1,5046
WAT MET DE CO2 BIJDRAGE VOOR NIET-ELEKTRISCHE VOERTUIGEN?
Voor bedrijfswagens met een verbrandingsmotor, inclusief plug-in hybrides, werd vanaf 1/07/2023 na de berekening van de CO2-bijdrage een multiplicator toegevoegd. Deze multiplicator dient om de vergroening van het wagenpark te ondersteunen, en wagens met verbrandingsmotor nog extra af te straffen bovenop hun daling in fiscale aftrekbaarheid tot en met 2026.
De multiplicator vermeerdert ook jaar op jaar.
initeel: CO2 bijdrage x 2,25
2025: CO2 bijdrage x 2,75
2026: CO2 bijdrage x 4
2027: CO2 bijdrage x 5,50
BESTELD NA 30/06
EEN AANTAL VOORBEELDEN…
BMW X5 xdrive50e
Te betalen CO2-bijdrage
€31,34 (NETTO)
BEKIJK BEREKENING
((25 x 9) – 768) / 12 x 1,5046) x 2,25
2024: €31,34 / Jaar
2025: €35,22 / Jaar
2026: €39,10 / Jaar
2027: €42,99 / Jaar
Vanaf 2028: €46,87
BMW i5 edrive 40
Te betalen CO2-bijdrage
€31,34 (NETTO)
BEKIJK BEREKENING
Elektrische voertuigen betalen de minimumbijdrage van €31,34 – Deze kan over de jaren verhogen, maar het blijft de minimumbijdrage.
BMW 318i touring
Te betalen CO2-bijdrage
€184,50 (NETTO)
BEKIJK BEREKENING
((158 x 9) – 768) / 12 x 1,5046) x 2,25
2024: €184,50 / Jaar
2025: €225,50 / Jaar
2026: €328,00 / Jaar
Vanaf 2027: €451,00/ Jaar
BMW X1 sdrive18d
Te betalen CO2-bijdrage
€163,34 (NETTO)
BEKIJK BEREKENING
((131 x 9) – 600) / 12 x 1,5046) x 2,25
2024: €163,34 / Jaar
2025: €199,64 / Jaar
2026: €290,39 / Jaar
Vanaf 2027: €399,28 / Jaar
LAADOPLOSSINGEN.
BMW SMART PARTNER WALLBOX.
De Smart-partner wallbox, een geavanceerde variant van de BMW wallbox, wordt verstrekt door onze groene mobiliteitspartner Luminus. Met een laadvermogen tot 22 kW kan hij via WiFi en ingebouwde simkaart verbinding maken.
De wallbox omvat extra functies: Home Energy Management-systeem, eenvoudige online bediening via smartphone en automatische registratie van elke laadsessie met bijbehorende afrekening.
BMW CHARGING
BMW Charging biedt een totaaloplossing voor het laden van uw BMW. De uitgebreide producten en diensten bieden op maat gemaakte mogelijkheden voor thuisladen en publiek opladen.
Via de My BMW App en BMW Charging Card krijgt u toegang tot 200.000+ laadpunten in stadscentra, parkeerterreinen en belangrijke snelwegen in Europa, inclusief High Power Charging-stations voor supersnel opladen.
INSTALLATIESERVICE
Profiteer van professionele installatie en configuratie van uw thuiswallbox. U kunt eenvoudig na uw aanvraag een installatieafspraak maken. Als u geen wallbox nodig heeft, is installatie van een industrieel stopcontact ook mogelijk.
Interessante artikels
IS LAADINFRASTRUCTUUR FISCAAL VOORDELIG?
WAAR KAN IK EEN LAADKAART BESTELLEN?
Welke kabels verkrijg ik bij de aankoop van mijn BMW?
VEREISTE DOCUMENTEN
Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en alle benodigde documenten bij de hand te hebben. Of u nu een wagen koopt of een lening afsluit, er zijn specifieke documenten waarmee u moet rekening houden om ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt.
Wij informeren u graag over alle essentiele documenten die nodig zijn bij de aankoop van uw wagen, het aangaan van een lening of welke documenten u ten alle tijde bij u moet hebben in de wagen eens de verkoop is afgesloten.
WELKE DOCUMENTEN KRIJG IK BIJ AANKOOP VAN MIJN WAGEN?
✓ Aankoopovereenkomst of factuur van de verkoper: Dit document bevestigt de overeengekomen prijs en voorwaarden voor de aankoop van de auto.
✓ Bewijs van betaling voor de aankoop: Een ontvangstbewijs of bankafschrift dat aantoont dat de betaling voor de auto is voltooid.
✓ Eigendomsbewijs: Het officiële bewijs dat de koper de rechtmatige eigenaar van de auto is, vaak aangeduid als het inschrijvingsbewijs of ‘roze formulier’.
✓ Keuringsbewijs: Een document dat aantoont dat de auto voldoet aan de wettelijke veiligheids- en milieunormen (indien vereist).
✓ Garantie- of garantiebewijs van de verkoper: Als er garantie wordt gegeven door de verkoper, bevestigt dit document de voorwaarden en duur van de garantie.
✓ Verzekeringsdocumenten voor de wagen: Het bewijs dat de auto verzekerd is tegen schade, diefstal en aansprakelijkheid.
✓ Handleidingen en boekjes van de wagen: e handleidingen en technische informatie voor de auto om de eigenaar te helpen bij het begrijpen en onderhouden van het voertuig.
Eventuele documenten betreffende extra accessoires of opties: Als er extra’s zijn toegevoegd aan de auto, moeten daarvan documenten worden verstrekt.
WELKE DOCUMENTEN HEB IK NODIG BIJ HET AANGAAN VAN EEN AUTOLENING?
✓ Identificatiebewijs: Persoonlijke documenten die de identiteit van de leningnemer bevestigen.
✓ Bewijs van inkomsten Documenten die het inkomen van de leningnemer aantonen en de capaciteit om de lening af te lossen.
✓ Bankafschriften: Financiële documenten die het algemene financiële gedrag en stabiliteit weergeven.
✓ Informatie over de wagen: Details over het voertuig dat met de lening zal worden aangeschaft.
✓ Bewijs van verzekering voor de wagen: Als vereist door de kredietverstrekker, het bewijs van verzekering voor het gekochte voertuig.
✓ Borg of aanbetaling: Als onderdeel van de leningvoorwaarden kan een borg of aanbetaling vereist zijn.
WELKE DOCUMENTEN HEB IK PERMANENT NODIG IN DE WAGEN?
✓ Rijbewijs van de bestuurder: Het persoonlijke rijbewijs van de persoon die de auto bestuurt.
✓ Verzekeringsbewijs en groene kaart: Documenten die aantonen dat de auto verzekerd is en de dekking weergeven.
✓ Kentekenbewijs of inschrijvingsbewijs: Officieel document dat de registratie en eigendom van de auto bevestigt.
✓ Keuringsbewijs: Een document dat aangeeft dat de auto voldoet aan de wettelijke vereisten voor veiligheid en milieunormen.
OPTIONELE ZAKEN:
✓ Milieusticker of vignet voor tolwegen: Als vereist in bepaalde gebieden, een sticker die de milieuklasse van de auto aangeeft.
✓ Parkeervergunning of -kaart: Indien van toepassing, documenten die het recht geven om op bepaalde plaatsen te parkeren. EHBO-kit en gevarendriehoek: Verplichte veiligheidsuitrusting in sommige landen om te gebruiken bij pech of ongevallen.
Wenst u meer informatie over ons aanbod aan financiële producten? Neem gerust de formules van BMW Financial Services eens door, of boek een afspraak met één van onze experts.
BIJKOMENDE DIENSTEN
BMW ROAD ASSIST
Met BMW Road Assist 24/7 hebt u als BMW Rijder op elk moment automatisch recht op snelle en volledige bijstand onderweg, wat de omstandigheden ook zijn.
BMW SERVICE INCLUSIVE
Dit exclusieve programma voor onderhoud en reparaties voorkomt onverwachte onderhoudskosten. Het geeft u vooraf duidelijkheid over uw servicebudget. Tegen een vaste maandelijkse prijs dekt het alle onderhouds-, reparatie- en slijtage-onderdelenkosten. En dit gedurende de door u gewenste periode.
Knowledgecenter
Ons fleet knowledgecenter helpt u met al uw vragen rond uw nieuwe wagen, elektrisch rijden, fiscaliteit, laadinfrastructuur en nog veel meer.
FISCALE AFTREKBAARHEID.
100% Elektrisch
Op dit moment is een volledig elektrische auto de meest voordelige keuze op fiscaal gebied. De volledige aanschafwaarde van de auto is gedurende de hele gebruiksduur, tot en met eind 2026, 100% aftrekbaar. Ook alle kosten die verband houden met een elektrische auto zijn tot eind 2026 volledig fiscaal aftrekbaar. Vanaf 2027 zal deze fiscale aftrek geleidelijk dalen tot 67,5% in 2031 in zijn geheel.
De datum waarop de bestelling is geplaatst, wordt beschouwd als de officiële datum dat geldt voor de fiscaliteit. Zodra dit is vastgesteld, blijft de fiscale aftrekbaarheid voor de komende jaren hetzelfde, zolang de auto niet van vennootschap verandert.
Diesel, benzine, hybride.
Alle modellen met een traditionele verbrandingsmotor, inclusief plug-in hybrides, vallen momenteel onder de uitdoofregeling. De plug-in hybrides blijven fiscaal interessante wagens, als u deze zo snel mogelijk kunt inschrijven op uw zaak. De plug-in hybride is namelijk nog volledig fiscaal aftrekbaar tot en met eind 2024. Vanaf 2025 zal de aftrekbaarheid jaarlijks met 25% dalen. Ook alle kosten die verband houden met de wagen zullen in de loop van de uitdoofregeling afnemen.
Op dit moment gelden de volgende fiscale voorwaarden voor een bestelling van een plug-in hybride:
✓ De aftrekbaarheid van de auto valt onder de uitdoofregeling.
✓ 50% aftrekbaarheid van de brandstofkosten.
✓ De aftrekbaarheid van de elektriciteitskosten valt onder de uitdoofregeling.
✓ De aftrekbaarheid van onderhoudskosten valt onder de uitdoofregeling.
Voor diesel- en benzinewagens zijn de fiscale regels nu éénmaal strenger. De aftrekbaarheid van de wagen en de kosten blijven 50% tot en met eind 2024. Vanaf 2025 zijn deze wagens niet meer aftrekbaar, evenals alle kosten die hier mee verband houden.
MOTORISATIES.
WELKE AANDRIJVING PAST HET BEST BIJ U?
100% Elektrisch
✓ Beter voor het milieu: Rijden op elektriciteit is minder vervuilend dan rijden op benzine of diesel. Het is echter niet volledig klimaatneutraal. Tijdens het productieproces van elektrische wagens wordt namelijk meer CO2 uitgestoten dan bij de productie van wagens met een verbrandingsmotor. Dit komt voornamelijk door het gebruik van zeldzame metalen voor de batterijproductie. Over de volledige gebruiksduur van de wagen, is het wel een feit dat een elektrische wagen werkelijk milieuvriendelijker is.
✓ Maximum fiscaal voordeel: Elektrische wagens in België genieten van diverse fiscale voordelen, zoals vrijstelling van BIV en verkeersbelasting in het Vlaamse gewest, minimaal tarief in Brussel en Wallonië, verminderd VAA voor bedrijfswagens, en 100% aftrekbaarheid van de aankoopkosten en oplaadkosten voor bedrijven, zelfstandigen en vennootschappen. De installatiekosten van laadpalen zijn ook fiscaal aantrekkelijk.
✓ Minder onderhoudskosten: Een elektrische wagen bestaat uit slechts drie hoofdonderdelen: de elektrische motor, de omvormer en de ingebouwde lader voor de batterij. Dit betekent minder defecten en slijtage. wat ook leidt tot lagere onderhoudskosten. Het enige aandachtspunt is dat de banden wat vaker vervangen moeten worden vanwege het hogere motorkoppel en het hogere gewicht van de elektrische auto.
✓ Comfortabele & Geluidsloze rijervaring: Het merendeel van onze klanten die overstapten op een elektrische wagen willen niet meer terug naar een model met verbrandingsmotor. Elektrische wagens bieden vlotte, comfortabele en snelle acceleratie. Bovendien rijden ze geruisloos en kunnen ze uitgerust worden met BMW iConicSounds Electric, dat het geluid van elektrisch rijden benadrukt op basis van uw geselecteerde rijmodus. Hoewel ze stil zijn, verplicht de EU autofabrikanten om elektrische modellen geluid te laten maken bij snelheden onder de 20 km per uur om de veiligheid van fietsers en voetgangers te waarborgen.
✓ Rijden op groene energie: De kosten hangen af van de elektriciteits- en brandstofprijzen op dat moment. Als u thuis of op het werk uw wagen oplaadt met een aangepaste kabel of eigen laadpaal, betaal je alleen voor de elektriciteit, wat meer dan de helft goedkoper is. Als je jouw stroom van zonnepanelen gebruikt, kan het zelfs een nuloperatie zijn bovenop de groen opgewekte energie. Bij openbare laadpunten betaal je iets meer voor de service, maar het is nog steeds aanzienlijk goedkoper dan tanken met benzine. Kies bij voorkeur een standaardlaadpaal in plaats van een snellader om hoge prijzen te vermijden.
✘ Hoge aankoopprijs: Elektrische wagens hebben doorgaans een hogere aankoopprijs dan vergelijkbare modellen met een verbrandingsmotor, vaak meer dan € 20.000, voornamelijk vanwege de nog niet massale productie en het dure accupakket. Belangrijk is om te kijken naar de Total Cost of Ownership, niet alleen de aankoopprijs. De fiscale voordelen, besparing op onderhoud en goedkopere brandstof maken een elektrische auto uiteindelijk de meest voordelige en duurzame optie. Over de hele levensduur van de auto is een elektrisch model consequent goedkoper dan een model met verbrandingsmotor.
✘ Tijdsinvestering Het laden kost tijd. Het duratie van het laden is doorgaans langer dan een tankbeurt bij een benzinestation. De laadtijd is afhankelijk van de grootte van uw accu en het laadvermogen van de laadpaal.
✘ Minder geschikt voor langere afstanden, maar perfect mogelijk. Met een volle accu kan u tegenwoordig tussen 100 en 700 km gereden worden. U moet dus vaker gaan laden indien u langere afstanden wilt afleggen. Langere ritten worden wel steeds meer comfortabeler, dankzij de steeds groeiende investeringen naar laadinfrastructuur en de ingebouwde technologie van BMW die de laadbeurten in rekening neemt bij het maken van uw route.
✘ Volledig afhankelijk van laadinfrastructuur: Het laadpalennetwerk in België groeit niet zo snel als het aantal elektrische auto’s op de weg. Daarom is het handig om zelf een laadpaal aan te schaffen voor thuis of op het werk. Snelladers kunnen ook nuttig zijn als je snel moet opladen. Slimme laadpalen kunnen je tijd efficiënter benutten en rekening houden met je laadgewoonten. Als je geen eigen oprit hebt, kun je met je gemeente praten over het installeren van laadpunten voor de gemeenschap, en bedrijven kunnen laadstations op de parkeerplaatsen aanbieden voor bedrijfswagens.
✘ Lagere maximumsnelheid
Elektrisch rijden is voor de meeste klanten nog onbekend terrein. Om zorgeloos op weg te kunnen en het maximale uit uw elektrische wagen te halen, delen wij graag enkele waardevolle tips met u.
✓ Stel uw BMW navigatiesysteem altijd in richting van uw eindbestemming om de meest efficiënte route te gebruiken. Het systeem zal automatisch de route én beschikbare laadpunten op uw traject incalculeren. Via BMW Charging maakt u gebruik van het groeiende netwerk van laadpunten in België. Laad uw batterij tegen voordelige tarieven van BMW Charging, zodat u altijd verzekerd bent van voldoende bereik en zorgeloos kunt genieten van uw rit.
✓ Maak gebruik van de vooraf ingestelde klimaatregelingsopties van uw elektrische wagen om het interieur vooraf te verwarmen of te koelen terwijl de wagen nog aan de lader is aangesloten. Zo optimaliseert u het energieverbruik tijdens het rijden en maximaliseert u het rijbereik.
✓ Laad uw batterij tijdens het rijden op door gebruik te maken van regeneratief remmen. Door de energie die vrijkomt tijdens het remmen te benutten, vergroot u de efficiëntie en het bereik van uw elektrische wagen. Tegenwoordig zijn elektrische modellen al uitgerust met one-pedal driving, om maximale efficiëntie te benutten.
✓ Overweeg om thuis een slim laadstation te installeren voor het gemakkelijk en efficiënt opladen. Dit zorgt voor een snelle en betrouwbare oplaadmogelijkheid, speciaal afgestemd op uw behoeften. Bekijk hier welke zaken daarbij komen kijken.
PLUG-IN HYBRIDE
✓ Met een BMW plug-in hybride kunt u gebruikmaken van het elektrische rijbereik van de elektromotor, wat gemiddeld 45-100 km is. Door beide motoren te combineren, geniet u ook van extra vermogen.
✓ Door beide motoren en rijhulpsystemen op een correcte manier te gebruiken, verbruikt u minder brandstof. U kunt over het algemeen zuiniger rijden, hoewel dit deels afhangt van uw rijstijl.
✓Tijdens het rijden wordt de accu opgeladen door te remmen.
✓ U kunt profiteren van parkeerplaatsen met laadpalen.
✓Het opladen van uw wagen is gemakkelijk mogelijk via een BMW Wallbox of een huishoudelijk stopcontact.
✓ Tot en met 2026 krijgt u fiscale voordelen, evenals voordelen met betrekking tot wegenbelasting en Belasting voor personenwagens.
✓ Plug-in hybride wagens zijn slimmer en efficiënter dan conventionele tegenhangers. De wagen optimaliseert het energieverbruik, afhankelijk van de gekozen rijmodus. In de SPORT-modus kan uw wagen echter meer energie en brandstof verbruiken.
✘ De plug-in hybride is over het algemeen zwaarder vanwege het batterijpakket, dus het verbruik kan hoger zijn als u helemaal geen gebruik maakt van de elektromotor.
✘ Afhankelijk van de batterijgrootte kan uw auto mogelijk minder ruimte bieden. Als ruimte belangrijk voor u is, raden wij u aan om te kiezen voor een BMW X Plug-in hybride of een touring-model zoals de BMW 3 of BMW 5 Reeks Touring.
✘ Als u dagelijks lange afstanden aflegt, is de kans groter dat u vaak de brandstofmotor gebruikt, wat kan leiden tot hoger verbruik vanwege het extra gewicht van de wagen.
✘ De plug-in hybride heeft een beperktere actieradius dan volledig elektrische varianten, omdat deze een batterijpakket heeft in plaats van een volledig elektrisch aangedreven motor.
Een plug-in hybride is ontworpen voor optimaal gebruik, daarom is het essentieel om het elektrisch rijbereik ten volste te benutten. We geven u graag een aantal waardevolle tips voor het optimale gebruik van dit type aandrijving.
✓ Laad steeds van zodra mogelijk de batterij op, zelfs als u niet van plan bent om volledig elektrisch te rijden. Hierdoor blijft de batterijcapaciteit optimaal, zodat u altijd gereed bent om elektrisch te rijden wanneer dat nodig is. Dit draagt tevens bij aan het drastisch verlagen van de CO2-uitstoot van uw wagen.
✓ Maak gebruik van speciale rijmodi, zoals de ECO-PRO modus, om het brandstofverbruik verder te optimaliseren. Deze modus past de prestaties van de wagen aan om energie- en brandstofverbruik te verminderen.
✓ Vergroot het elektrisch rijbereik door gebruik te maken van voorconditionering van de wagen. Stel uw wagen vooraf in, zodat u altijd comfortabel instapt en extra rijbereik wint.
✓ Benut de energieterugwinning tijdens het remmen om de batterij op te laden. Op deze manier verbetert u de efficiëntie en vergroot u de totale elektrische actieradius.
✓ Plan uw ritten slim en maak gebruik van laadpunten onderweg om de batterij bij te laden. Hierdoor kunt u langer elektrisch rijden en profiteren van de voordelen van lagere emissies en brandstofkosten.
✓ Maak gebruik van de My BMW app om uw gecombineerde hybride op afstand te bedienen en bijvoorbeeld het opladen van de batterij in te plannen tijdens daluren, wanneer de energietarieven lager zijn.
BENZINE
✓ Lagere wegenbelasting: Benzinewagens genieten van een lagere wegenbelasting, wat kan bijdragen aan lagere vaste kosten voor de eigenaar.
✓ Lagere aankoopprijs dan een dieselwagen: Bij de aankoop is een benzinewagen vaak voordeliger dan een dieselvariant, waardoor de initiële investering lager kan uitvallen.
✓ Snellere opwarmtijd: Benzinemotoren bereiken sneller de optimale werktemperatuur, wat resulteert in minder wachttijd voordat ze efficiënt presteren.
✓ Goedkoper onderhoud: Over het algemeen vergt het onderhoud van benzinewagens minder financiële inspanning, wat gunstig is voor de eigenaar op de lange termijn.
✓ Lagere verzekeringskosten: Verzekeringspremies zijn vaak lager voor benzinewagens, waardoor de totale eigendomskosten worden verlaagd.
✓ Meer vermogen: Benzinemotoren kunnen vaak meer vermogen leveren, wat resulteert in een krachtigere acceleratie en betere prestaties in bepaalde situaties.
✓ Zacht en aangenaam geluid: Het geluid van een benzinemotor wordt vaak als aangenamer en rustiger ervaren dan dat van andere brandstoftypen.
✓ Lichter gewicht & soepelere acceleratie: Benzinemotoren zijn vaak lichter dan hun dieseltegenhangers, wat kan leiden tot een soepelere en responsievere acceleratie.
✓ Goede prestaties bij hogere toerentallen: Benzinemotoren presteren over het algemeen goed bij hogere toerentallen, wat gunstig is voor bepaalde rijstijlen.
✘ Lager brandstofrendement: Benzineauto’s hebben doorgaans een lager brandstofrendement dan dieselauto’s, wat kan resulteren in hogere brandstofkosten.
✘ Minder geschikt voor lange ritten op consistente basis: Door hun lagere brandstofrendement zijn benzinewagens mogelijk minder geschikt voor langeafstandsritten met constante snelheden.
✘ Minder koppel bij lage snelheden: Benzinemotoren kunnen minder koppel (trekkracht) bieden bij lage snelheden in vergelijking met dieselvarianten.
✘ Minder geschikt voor gebruik met aanhangers: Voor het trekken van zware aanhangers of ladingen kunnen dieselvoertuigen vaak beter geschikt zijn dan benzinewagens.
✘ Lagere restwaarde: in het algemeen hebben benzinewagens de neiging om sneller in waarde te verminderen.
✘ Hogere CO2-uitstoot: In vergelijking met bijvoorbeeld elektrische auto’s of bepaalde hybride modellen kunnen benzinewagens een hogere CO2-uitstoot hebben.
✘ Kleiner rijbereik in vergelijking met een dieselwagen: Het rijbereik van benzinewagens kan beperkter zijn, vooral bij lange ritten, vanwege het lagere brandstofrendement.
Als u kunt genieten van pure kracht en responsieve prestaties, dan biedt een benzinewagen u de ultieme rijervaring. De benzineaandrijving van BMW staat bekend om zijn dynamiek en indrukwekkend acceleratievermogen, waardoor elke rit een opwindend avontuur wordt. Hier delen wij graag enkele handige tips om het beste uit uw benzinewagen te halen.
✓ Overweeg het gebruik van benzine met een hoger octaangetal voor optimale prestaties, vooral bij sportieve modellen. Hiermee verhoogt u de responsiviteit en zorgt u voor een nog plezierigere rijervaring.
✓ Vermijd onnodig stationair draaien van de motor, omdat dit leidt tot onnodig brandstofverbruik. Schakel de motor uit wanneer u langere tijd stilstaat, zoals bijvoorbeeld bij verkeerslichten of in de file.
✓ Maak gebruik van de start-stopsysteemfunctie, waarmee de motor automatisch wordt uitgeschakeld wanneer u stopt bij verkeerslichten of in de file. Dit eenvoudige trucje vermindert niet alleen het brandstofverbruik, maar ook de emissies.
✓ Rijd met een constante snelheid op snelwegen en maak gebruik van cruisecontrol om het brandstofverbruik te optimaliseren. Zo kunt u ontspannen en efficiënter rijden.
✓ Plan uw ritten zorgvuldig en vermijd onnodige omwegen om de totale rijafstand en het brandstofverbruik te minimaliseren. Een goede planning kan u veel tijd en brandstof besparen.
✓ Schakel over naar de ECO-PRO rijmodus om uw brandstofverbruik verder te optimaliseren. Deze modus is speciaal ontworpen om zuiniger te rijden en helpt u om nog meer uit elke tankbeurt te halen.
✓ Geniet optimaal van de krachtige prestaties van uw benzinewagen door te profiteren van het brede acceleratiebereik. Benzinewagens bieden vaak indrukwekkend vermogen bij hogere toerentallen, dus aarzel niet om het potentieel van uw motor te benutten wanneer dat nodig is.
DIESEL
✓ Minder verbruik, meer brandstofrendement: Dieselwagens staan bekend om hun hogere brandstofefficiëntie, wat kan leiden tot lagere brandstofkosten en minder frequente tankbeurten.
✓ Langere levensduur dan benzinewagens: Dieselmotoren hebben vaak een robuuster ontwerp, wat kan resulteren in een langere levensduur van het voertuig.
✓ Minder slijtage door lagere toerentallen: Dieselvoertuigen bieden doorgaans meer koppel bij lagere toerentallen, wat soepelere acceleratie mogelijk maakt met minder motorslijtage.
✓ Lagere CO2-uitstoot: Dieselwagens hebben doorgaans een lager brandstofverbruik en bijgevolg een lagere CO2-uitstoot, wat positief is voor het milieu.
✓ Meer geschikt voor langere trajecten: Dankzij hun brandstofefficiëntie zijn dieselwagens geschikter voor lange afstanden en continu rijden op de snelweg.
✓ Meer geschikt bij gebruik van aanhangers: Vanwege het hogere koppel zijn dieselvoertuigen vaak beter geschikt voor het trekken van zware ladingen, zoals aanhangers.
✓ Lager verbruik bij zware belasting: Bij het dragen van zware lasten of onder intensief gebruik kunnen dieselwagens efficiënter presteren dan benzinewagens.
✓ Meer koppel bij lagere toerentallen: Dieselmotoren bieden meer trekkracht bij lagere toerentallen, wat gunstig is voor situaties waarbij kracht bij lage snelheden vereist is.
✘ Duurder onderhoud: Over het algemeen kunnen de onderhouds- en reparatiekosten van dieselvoertuigen hoger zijn dan die van benzinewagens.
✘ Duurder in aankoopprijs: Dieselauto’s hebben vaak een hogere initiële aankoopprijs vergeleken met vergelijkbare benzinemodellen.
✘ Zwaarder gewicht: De dieseltechnologie, inclusief de motor en bijbehorende systemen, kan bijdragen aan een hoger voertuiggewicht.
✘ Hebben tijd nodig om op temperatuur te komen: Dieselwagens hebben vaak meer tijd nodig om de optimale bedrijfstemperatuur te bereiken, wat hun prestaties tijdens korte ritten kan beïnvloeden.
✘ Onderworpen aan emissienormen: Dieselauto’s moeten voldoen aan strikte emissienormen. De euro6 normen eindigen in 2025, vanaf dan is de strengere EURO7 norm van kracht voor dieselwagens.
✘ Hogere verzekeringskosten: Verzekeringspremies voor dieselvoertuigen kunnen hoger zijn dan die voor vergelijkbare benzinewagens, wat kan bijdragen aan de totale eigendomskosten.
Als u graag vele kilometers wilt maken zonder vaak te hoeven tanken, dan is een dieselwagen de perfecte keuze voor u. Met een diesel geniet u van uitstekend brandstofrendement, waardoor u langer op de weg kunt blijven zonder vaak te hoeven tanken.
Dieselmotoren staan bekend om hun krachtige karakter, waardoor ze ideaal zijn voor lange afstanden en het vervoeren van zware lasten. Als u overweegt om een dieselwagen te kiezen, zijn hier enkele waardevolle tips die u in gedachten moet houden.
✓ Zorg ervoor dat u uw dieselwagen regelmatig volgens de voorschriften van de fabrikant laat onderhouden. Dit optimaliseert de prestaties en efficiëntie van de motor, en vermindert emissies.
✓ Tank altijd bij betrouwbare benzinestations om de kwaliteit van de brandstof te waarborgen en eventuele verontreinigingen te vermijden.
✓ Benut het krachtige trekvermogen van een dieselwagen om zware lasten te vervoeren, zoals een aanhanger of caravan. Zorg er echter wel voor dat u de juiste veiligheidsvoorschriften en wettelijke beperkingen naleeft.
✓ Maak gebruik van de cruisecontrol op snelwegen om een constante snelheid te behouden en het brandstofverbruik te optimaliseren.
✓ Let op uw rijstijl en vermijd abrupte acceleraties en remacties, aangezien deze van invloed kunnen zijn op het brandstofverbruik. Rijd soepel en anticipeer op het verkeer voor een efficiënter gebruik van de dieselwagen.
VOORDEEL ALLE AARD.
Het ‘Voordeel Alle Aard’ van een wagen ontstaat wanneer een privépersoon kosteloos de wagen in gebruik neemt. De wagen die hij of zij in gebruik neemt, is niet zijn eigendom en aangeschaft door een andere partij – mogelijk de werkgever of de onderneming waarin hij of zij een functie heeft. Deze ‘andere’ partij draagt de financiële lasten voor deze wagen, terwijl de persoon in kwestie er kosteloos privégebruik van mag maken.
Vanuit fiscaal oogpunt beschouwt de belastingdienst dit kosteloze terbeschikkingstellen als een vorm van beloning, die vroeger werd aangeduid als ‘voordeel in natura’. En dergelijke beloningen worden onderworpen aan belasting.
De belastingdienst zal daarom een geldwaarde toekennen aan dit voordeel en op dit bedrag zowel sociale bijdragen als belastingen heffen.
WAT MET HET VOORDEEL ALLE AARD VOOR ZELFSTANDIGEN?
Het Voordeel Alle Aard geldt niet voor zelfstandigen zonder vennootschap. Als u een éénmanszaak heeft, dan zult u niet met het Voordeel Alle Aard geconfronteerd worden. U bent namelijk zelf eigenaar van alle goederen en aangekochte diensten van uw zaak. Als u wel een vennootschap heeft, dan zult u het Voordeel Alle Aard moeten betalen.
WAT MET HET VOORDEEL ALLE AARD VOOR MIJN WERKNEMERS?
Als u een wagen ter beschikking stelt aan uw werknemers, waarbij ze de wagen ook gebruiken voor privédoeleinden, dan komt deze werknemer in aanmerking voor het Voordeel Alle Aard voor zijn bedrijfswagen. Voor een bedrijfswagen is het bedrag afhankelijk van de milieuvriendelijkheid of CO2 waarde en de prijs van het voertuig.
WELKE CO2 WAARDE HANTEER IK BIJ HET VOORDEEL ALLE AARD?
Bij het berekenen van het Voordeel Alle Aard, moeten altijd de CO2-referentiewaarden toegepast worden. In 2023 zijn de referentiewaarden 82 gram voor benzinewagens en 67 gram voor dieselwagens. De CO2-waarde die u moet gebruiken, is de uitstoot volgens de WLTP cyclus, dat vermeld staat op het gelijkvormigheidsattest.
HOE BEREKEN IK HET VOORDEEL ALLE AARD?
Het voordeel alle aard wordt berekend op basis van 3 criteria. De cataloguswaarde, zijn CO2 uitstoot en het type brandstof. Een volledig elektrische BMW of plug-in hybride heeft een lager Voordeel Alle Aard door het feit dat deze milieuvriendelijke wagens minder of zelf helemaal geen uitstoot hebben, wat enkel en alleen maar in uw voordeel kan spelen.
LEASING OF RENTING?
RENTING
Bij een renting formule ontvangt u een huurovereenkomst met vooraf vastgestelde termijnen voor duur, kilometers en prijs. In tegenstelling tot de klassieke “leasing” methode, is er hier geen onderscheid tussen juridisch en fiscaal eigendom. De verhuurder, oftewel de leasemaatschappij, behoudt het eigendom van het voertuig. Hierdoor wordt het voertuig niet opgenomen in de balans van uw bedrijf en leidt dit niet tot een toename van de schuldenlast van de onderneming.
Dit betreft een “all-inclusive” oplossing waarbij ook onderhoud, verzekering en alle belastingen zijn inbegrepen. Bij financiële renting is er wel een aankoopoptie aan het einde van het contract, deze bedraagt minimaal 16% van het investeringsbedrag. U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het voertuig, dus het volledige operationele risico ligt bij u.
WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN RENTING?
✓ Mogelijkheid tot eigendom: Aan het einde van de huurperiode heb je meestal de mogelijkheid om het voertuig tegen een vooraf bepaalde prijs te kopen, wat kan leiden tot eigendom van het voertuig.
✓ Fiscale voordelen: Net als bij operationele leasing kunnen de huurkosten fiscaal aftrekbaar zijn, afhankelijk van de specifieke situatie van het bedrijf en de motorisatie van het voertuig.
✓ Flexibiliteit: Financiële renting kan enige flexibiliteit bieden bij het bepalen van de looptijd en andere contractuele voorwaarden.
WAT ZIJN DE NADELEN VAN RENTING?
✘ Hogere maandelijkse kosten: De maandelijkse kosten voor financiële renting kunnen hoger zijn dan die van operationele leasing, omdat je betaalt voor de volledige waarde van het voertuig.
✘ Restwaarderisico: Als de werkelijke restwaarde van het voertuig aan het einde van het contract lager is dan verwacht, loop je het risico op extra kosten.
✘ Administratieve lasten: Als eigenaar van het voertuig ben je verantwoordelijk voor administratieve taken zoals doorverkoop, verzekering en belastingen.
LEASING
In een leasingovereenkomst vindt maandelijks een kapitaalaflossing plaats inclusief de rente, door de huurder van de wagen. De leasingmaatschappij fungeert als de juridische eigenaar, terwijl uw bedrijf de economische eigenaar wordt. Dit resulteert in de opname van het voertuig op de balans van uw onderneming, wat in feite leidt tot een verhoging van de schuldgraagd van de onderneming. De maandelijkse facturen omvatten kapitaalaflossingen en rentebetalingen.
Bij operationele leasing is er geen restwaarde aan het einde van het contract, dit omdat er geen aankoopoptie mogelijk is. Bij een financiële leasing is er wel een mogelijkheid tot aankoop, de restwaarde bedraagd dan maximum 15%. Financiële leasing wordt wel niet aangeboden door BMW Financial services, maar mogelijks wel door andere verstrekkers van financiële formules.
WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN LEASING?
✓ Lagere maandelijkse kosten: Bij operationele leasing betaal je doorgaans lagere maandelijkse kosten in vergelijking met het aanschaffen van een voertuig. Dit komt doordat je alleen betaalt voor het gebruik van het voertuig en niet voor de volledige waarde ervan.
✓ Geen eigenaarschap: Aan het einde van het contract lever je het voertuig gewoon weer in, zonder je zorgen te maken over de doorverkoop of restwaarde. Dit kan administratieve en financiële voordelen bieden.
✓ Onderhoud en diensten inbegrepen: Operationele leasecontracten kunnen vaak onderhoud, reparaties en andere diensten omvatten, waardoor je minder bezorgd hoeft te zijn over onverwachte kosten.
✓ Fiscale voordelen: De leasingkosten zijn fiscaal aftrekbaar, afhankelijk van de motorisatie van de wagen of zijn CO2-uistoot. De CO2 uitstoot is de bepalende factor voor de fiscale aftrekbaarheid van het voertuig.
WAT ZIJN DE NADELEN VAN LEASING?
✘ Geen eigendom: Je hebt geen recht op eigendom van het voertuig aan het einde van het leasecontract, wat kan leiden tot een gevoel van “verspilling” van geld als je het voertuig na verloop van tijd zou willen behouden.
✘ Kilometerbeperkingen: Operationele leasecontracten kunnen kilometerbeperkingen opleggen, wat kan leiden tot extra kosten als je deze overschrijdt.
✘ Contractuele verplichtingen: Vroegtijdige beëindiging van het contract kan leiden tot extra kosten en boetes.
Geliefd bij onze klanten…
TOTAL COST OF OWNERSHIP.
Om een weloverwogen beslissing te nemen, is het essentieel om het volledige kostenplaatje te evalueren, inclusief onderhoud, brandstof, belastingen en restwaarde. Maar hoe kun je deze beslissing het best nemen?
Om deze beslissing te maken, komt de Total Cost of Ownership van toepassing. het is een benadering die veel wordt gebruikt in de professionele automotive context om de totale kosten van een voertuig te berekenen over de volledige gebruiksduur. Onze sales manager B2B, Michiel van Meirhaeghe, legt het voor u uit in klare taal.
Binnen de total cost of ownership worden diverse factoren in overweging genomen. Naast de aanschafprijs spelen ook zaken zoals BIV en verkeersbelasting, verzekeringskosten, onderhoud, banden en brandstofkosten een belangrijke rol. Het behouden van de restwaarde is ook van groot belang. Bovendien kan de fiscale aftrekbaarheid een significante invloed hebben op het totale kostenplaatje van de wagen. Een goedkopere wagen lijkt initieel de meest logische beslissing, maar na de toepassing van de TCO, kan het toch zijn dat de wagen duurder zal uitkomen over de volledige gebruiksduur.
U kunt steeds bij ons terecht voor een bijgevoegde TCO calculatie bij uw aanvraag van uw testrit of offerte.
WAAROM VERGELIJK IK BETER GEEN TCO-CALCULATIES?
Een TCO-berekening kan op diverse manieren worden uitgevoerd, en het is een complexe aangelegenheid vanwege de vele verschillende factoren die in overweging moeten worden genomen.
Er zijn talloze benaderingen mogelijk voor een TCO-berekening. Wanneer u ons vraagt om een TCO-berekening, houden wij altijd rekening met alle relevante parameters. We garanderen een professionele en uitgebreide TCO-berekening voor uw aankoop- of leasingoverwegingen. Een professionele TCO-berekening biedt u helderheid en transparantie over de totale gebruikstermijn van het voertuig voor de bestuurder.
Wanneer u een TCO-aanvraag indient, kan elke keer een totaal verschillende berekening worden gepresenteerd. Zelfs een kleine wijziging in een parameter kan leiden tot een volledig ander resultaat. We maken gebruik van een op maat gemaakt TCO-hulpmiddel dat gecertificeerd is door BDO Accountants, en dat garandeert dat u altijd de juiste berekening ontvangt.
WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN LEASEPRIJS, TCO 1, TCO 2 & TCO 3?
Een TCO berekening kan in verschillende gradaties berekend worden, elke gradatie is meer gedetailleerd dan zijn voorganger. Hiervoor de bestaan niet-officiële benamingen Leaseprijs, TCO1, TCO2 en TCO3.
Onder leaseprijs wordt het volgende verstaan:
✓ De huurprijs van het voertuig in verhuur op lange termijn (All-in operationele leasing)
✓ Indien van toepassing, inclusief de niet-verrekenbare BTW.
Onder TCO 1 (Cash-out TCO) wordt verstaan:
✓ De huurprijs van het voertuig in verhuur op lange termin (All-in operationele leasing)
✓ De brandstofkosten
✓ De niet-verrekenbare BTW
✓ de CO2-bijdrage (Indien van toepassing
Onder TCO 2 (Fiscale TCO Bruto) wordt verstaan:
✓ TCO1 + de belasting op de verworpen uitgaven op wagen- en brandstofkosten en bovendien op het Voordeel Alle Aard. Het is deze TCO2 dat in het kader van het mobiliteitsbudget als referentie wordt gebruikt door de federale overheid
Onder TCO 3 (FULL TCO Netto) wordt verstaan:
✓ TCO2 + de besparing gegenereerd door de (gedeeltelijke) fiscale aftrekbaarheid van de auto- en brandstofkosten en de CO2-bijdrage.
WELKE FACTOREN WORDEN IN REKENING GEBRACHT BIJ DE TCO?
Volgende elementen zijn essentieel voor het berekenen van de TCO.
✓ Aankoopprijs of maandelijkse aflossing van uw leasing- of renting formule
✓ Rente en bijkomende kosten op een financieel product.
✓ Restwaarde van de wagen na een bepaalde periode
✓ Verbruik van de wagen (Zowel brandstof en/of elektriciteit)
✓ Operationele kosten (Taksen, onderhoud, …)
✓ Voordeel Alle Aard
✓ CO2-bijdrage
✓ Fiscale factoren zoals BTW-recuperatie, fiscale aftrekbaarheid, etc.
WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN TCO, LEASINGPRIJS EN RENTINGPRIJS?
Total Cost of Ownership (TCO) is het concept dat wordt toegepast in het domein van professioneel wagenparkbeheer om de algehele kosten van een voertuig te evalueren gedurende de gehele gebruiksduur. Hierbij worden diverse elementen in overweging genomen, waarbij gestreefd wordt naar een zo volledig mogelijke bepaling. Een voorbeeld van zo’n element is de leasing- en rentingprijs, die bijdraagt aan deze evaluatie. De leaseprijs is dus slechts één enkele parameter in deze berekening.
KOSTEN VERBONDEN AAN DE WAGEN.
Als zelfstandige is het essentieel om een grondig begrip te hebben van alle autokosten en hoe deze van invloed kunnen zijn op de financiële gezondheid van uw bedrijf. Fiscaal interessante wagens zijn dus absoluut een goede keuze voor uw bedrijf. Bij het evalueren van de autokosten moet u niet alleen kijken naar de directe uitgaven zoals brandstof en verzekeringen, maar ook naar de bredere impact op uw bedrijfsresultaten. Deze kosten kunnen variëren van voorspelbaar tot verrassend en van vast tot variabel. Inzicht hebben in deze kostenstructuur stelt u in staat om weloverwogen beslissingen te nemen bij het selecteren, gebruiken en onderhouden van uw bedrijfswagen en het correcte model te kiezen die bijdraagt aan uw bedrijfsdoelstellingen en uw persoonlijke noden.
WAT ZIJN MIJN VASTE KOSTEN PER MAAND?
✓ Afschrijving: Dit vertegenwoordigt de waardevermindering van de auto in de loop van de tijd. Afschrijving is een vaste kost omdat het geleidelijk optreedt en direct verband houdt met de waarde van het voertuig. Onze financiële formules zijn steeds met een vast maandbedrag.
✓ Verzekering: Het verzekeringspremiebedrag blijft meestal consistent maandelijks, waardoor het een vaste kost is die dekking biedt bij ongevallen, diefstal en schade.
✓ Wegenbelasting: Deze belasting wordt periodiek opgelegd en kan jaarlijks of halfjaarlijks worden betaald. Hoewel niet maandelijks, is het een terugkerende vaste kost die moet worden overwogen.
✓ Onderhoud en Reparaties: Hoewel de uitgaven kunnen variëren, kun je een gemiddelde maandelijkse schatting maken op basis van verwacht onderhoud en incidentele reparaties.
WAT ZIJN MIJN VARIABELE KOSTEN?
✓ Brandstof: Dit is een duidelijk variabele kost, aangezien het verbruik afhangt van de afgelegde afstand en de actuele brandstofprijzen. Uw rijstijl speelt hier ook een grote factor in.
✓ Tol en Parkeerkosten: Deze kosten variëren afhankelijk van het gebruik van tolwegen en parkeervoorzieningen.
✓ Onderhoud en Reparaties: Hoewel dit ook als een vaste kost kan worden beschouwd, kunnen onverwachte reparaties of grotere onderhoudswerkzaamheden leiden tot variabele uitgaven.
✓ Variabele afschrijvingen: De waarde van uw auto wordt niet alleen beïnvloed door de veroudering, maar ook door het aantal kilometers dat u ermee aflegt. U hebt natuurlijk controle over hoeveel u rijdt. Hoewel de variabele afschrijving niet direct maandelijks merkbaar is in uw financiën, is het verstandig om de waardevermindering van uw voertuig in overweging te nemen.
HOE HOU IK MIJN KOSTEN ZO LAAG MOGELIJK?
Er zijn verschillende manieren om uw kosten als zelfstandige te kunnen drukken.
✓ Regelmatig onderhoud: Onderhoud volgens het aanbevolen schema kan voorkomen dat kleine problemen groter worden en onnodige reparatiekosten veroorzaken. Uw wagen zal altijd het correcte signaal geven.
✓ Bandenspanning: Houd uw banden op de juiste spanning. Dit verbetert het brandstofverbruik en verlengt de levensduur van de banden.
✓ Brandstofkaarten en kortingen: Maak gebruik van brandstofkaarten of kortingen die door bepaalde tankstations worden aangeboden om op brandstofkosten te besparen.
✓ Overweeg Elektrisch rijden: Overweeg de overstap naar een elektrische of hybride auto om brandstofkosten te verminderen en mogelijke belastingvoordelen te benutten.
✓ Zuinige rijstijl & ECO PRO: Gebruik cruisecontrol op snelwegen en vermijd onnodig stationair draaien om brandstof te besparen.
✓ Woon-werkverkeer optimaliseren: Als mogelijk, werk flexibele uren of werk regelmatig vanuit huis om het aantal gereden kilometers te verminderen.
✓ Tankstations buiten de snelweg: Tanken bij tankstations buiten de snelweg is vaak goedkoper dan bij snelwegstations.
✓ Zorgvuldig routeplannen: Plan uw ritten efficiënt om onnodige afstanden en vertragingen te vermijden.
WELKE KOSTEN KAN IK INBRENGEN ALS ZELFSTANDIGE?
Onder een zelfstandig statuut, kun je bepaalde autokosten aftrekken. Het is wel belangrijk dat de motorisatie of de CO2-uitstoot van de wagen een grote factor speelt in het percentage van de aftrekbaarheid van de aankoop- en onderhoudskosten.
✓ Afschrijving en Intresten: Een deel van de aanschafwaarde van de auto en de rentekosten van financiering kunnen worden afgetrokken.
✓ Verzekering en Belastingen: Kosten voor verzekeringen, wegenbelasting en inschrijving kunnen deels aftrekbaar zijn.
✓ Onderhoud en Brandstof: Een percentage van onderhouds- en brandstofkosten kan worden afgetrokken, rekening houdend met het zakelijke gebruik van de auto.
WELKE BELASTINGEN BETAAL IK OP DE WAGEN?
✓ Vennootschapsbelasting: De vennootschap betaalt belasting over het voordeel van alle aard dat voortvloeit uit het privégebruik van een bedrijfsauto door de zaakvoerder/werknemer.
✓ BTW: BTW op autokosten kan gedeeltelijk of volledig worden gerecupereerd, afhankelijk van het zakelijk gebruik en zijn CO2-uitstoot.
✓ Verkeersbelasting: Dit is verschuldigd voor het gebruik van een voertuig op de openbare weg.
✓ BIV (Belasting op Inverkeerstelling): Een eenmalige belasting die wordt betaald wanneer een voertuig voor het eerst wordt ingeschreven in België.
CO2 BIJDRAGE.
De CO2 bijdrage is een forfaitair bedrag dat de werkgever maandelijks verschuldigd is aan de RSZ bij wagens die gebruikt worden voor privédoeleinden. Deze bijdrage is gerelateerd aan de CO2 uitstoot van de wagen en de catalogusprijs. De CO2 bijdrage is dan ook enkel verplicht wanneer privégebruik met de bedrijfswagen is toegestaan. Om een zo min mogelijke CO2-bijdrage te betalen, kiest u best voor een elektrische of plug-in hybride wagen. Op dit moment betaalt u voor alle elektrische wagens slechts het minimumbedrag, dit omdat ze 0g Co2/km uitstoten.
Daarnaast is de CO2 bijdrage is enkel van toepassing op het werknemersstatuut, zelfstandigen hoeven deze bijdrage niet te betalen voor hun eigen wagen.
VOOR WELKE MODELLEN BETAAL IK HET MINIMUMBEDRAG?
Het minimumbedrag in 2023 bedraagt €31,34 – Het minimumbedrag is toegekend aan wagens die helemaal geen CO2 uitstoot hebben. In ons breed gamma aan fiscaal interessante wagens vindt u zeker iets dat past naar uw noden.
VERMEERDERT DE CO2 BIJDRAGE OVER DE JAREN?
Ja, de CO2 bijdrage is jaarlijks onderhevig aan een indexpercentage. Dit jaar bedraagt dit percentage 50,46%, vorig jaar lag dit percentage op 35,25%. De mogelijkheid bestaat zeker en vast dat dit indexpercentage jaar op jaar telkens zal verhogen,
HOE BEREKEN IK DE CO2 BIJDRAGE?
De CO2 bijdrage wordt op een specifieke manier berekend. De CO2-waarde die moet gehanteerd worden, is de WLTP-waarde die te vinden is op uw gelijkvormigheidsattest. Als uw CO2-waarde ongekend is, wordt telkens 182 g/km gebruikt voor benzinewagens, en 165 g/km voor dieselwagens.
Diesel (inclusief plug-inhybride): [(CO2 gram/km x 9 euro) – 600] / 12 x 1,5046
Benzine (inclusief plug-inhybride): [(CO2 gram/km x 9 euro) – 768] / 12 x 1,5046
Cng en lpg: [(CO2 gram/km x 9 euro) – 990] / 12 x 1,5046
WAT MET DE CO2 BIJDRAGE VOOR NIET-ELEKTRISCHE VOERTUIGEN?
Voor bedrijfswagens met een verbrandingsmotor, inclusief plug-in hybrides, werd vanaf 1/07/2023 na de berekening van de CO2-bijdrage een multiplicator toegevoegd. Deze multiplicator dient om de vergroening van het wagenpark te ondersteunen, en wagens met verbrandingsmotor nog extra af te straffen bovenop hun daling in fiscale aftrekbaarheid tot en met 2026.
De multiplicator vermeerdert ook jaar op jaar.
initeel: CO2 bijdrage x 2,25
2025: CO2 bijdrage x 2,75
2026: CO2 bijdrage x 4
2027: CO2 bijdrage x 5,50
EEN aantal voorbeelden.
Wagens besteld na 30/06/2023.
BMW X5 xdrive50e
Te betalen CO2-bijdrage
€31,34 (NETTO)
BEKIJK BEREKENING
((25 x 9) – 768) / 12 x 1,5046) x 2,25
2024: €31,34 / Jaar
2025: €35,22 / Jaar
2026: €39,10 / Jaar
2027: €42,99 / Jaar
Vanaf 2028: €46,87
BMW i5 edrive 40
Te betalen CO2-bijdrage
€31,34 (NETTO)
BEKIJK BEREKENING
Elektrische voertuigen betalen de minimumbijdrage van €31,34 – Deze kan over de jaren verhogen, maar het blijft de minimumbijdrage.
BMW 318i touring
Te betalen CO2-bijdrage
€184,50 (NETTO)
BEKIJK BEREKENING
((158 x 9) – 768) / 12 x 1,5046) x 2,25
2024: €184,50 / Jaar
2025: €225,50 / Jaar
2026: €328,00 / Jaar
Vanaf 2027: €451,00/ Jaar
BMW X1 sdrive18d
Te betalen CO2-bijdrage
€163,34 (NETTO)
BEKIJK BEREKENING
((131 x 9) – 600) / 12 x 1,5046) x 2,25
2024: €163,34 / Jaar
2025: €199,64 / Jaar
2026: €290,39 / Jaar
Vanaf 2027: €399,28 / Jaar
LAADOPLOSSINGEN.
BMW SMART PARTNER WALLBOX.
De Smart-partner wallbox, een geavanceerde variant van de BMW wallbox, wordt verstrekt door onze groene mobiliteitspartner Luminus. Met een laadvermogen tot 22 kW kan hij via WiFi en ingebouwde simkaart verbinding maken.
De wallbox omvat extra functies: Home Energy Management-systeem, eenvoudige online bediening via smartphone en automatische registratie van elke laadsessie met bijbehorende afrekening.
BMW CHARGING
BMW Charging biedt een totaaloplossing voor het laden van uw BMW. De uitgebreide producten en diensten bieden op maat gemaakte mogelijkheden voor thuisladen en publiek opladen.
Via de My BMW App en BMW Charging Card krijgt u toegang tot 200.000+ laadpunten in stadscentra, parkeerterreinen en belangrijke snelwegen in Europa, inclusief High Power Charging-stations voor supersnel opladen.
INSTALLATIESERVICE
Profiteer van professionele installatie en configuratie van uw thuiswallbox. U kunt eenvoudig na uw aanvraag een installatieafspraak maken. Als u geen wallbox nodig heeft, is installatie bij een industrieel stopcontact ook mogelijk.
INTERESSANTE ARTIKELS.
BIJKOMENDE DIENSTEN.
Knowledgecenter
Ons fleet knowledgecenter helpt u met al uw vragen rond uw nieuwe wagen, elektrisch rijden, fiscaliteit, laadinfrastructuur en nog veel meer. U kunt dit steeds raadplegen wanneer u wenst. Bovendien wordt het knowledgecenter op consistente wijze aangevuld met relevante informatie en updates van verouderde artikels.
BMW ROAD ASSIST
Met BMW Road Assist 24/7 hebt u als BMW Rijder op elk moment automatisch recht op snelle en volledige bijstand onderweg, wat de omstandigheden ook zijn. Het BMW Road Assist-programma komt in actie bij pech of een ongeval. Onder pech verstaan we een technisch mankement aan uw voertuig waardoor u niet verder kunt
BMW SERVICE INCLUSIVE
Dit exclusieve programma voor onderhoud en reparaties voorkomt onverwachte onderhoudskosten. Het geeft u vooraf duidelijkheid over uw servicebudget. Tegen een vaste maandelijkse prijs dekt het alle onderhouds-, reparatie- en slijtage-onderdelenkosten. En dit gedurende de door u gewenste periode.
VEREISTE DOCUMENTEN.
WELKE DOCUMENTEN KRIJG IK BIJ AANKOOP VAN MIJN WAGEN?
✓ Aankoopovereenkomst of factuur van de verkoper: Dit document bevestigt de overeengekomen prijs en voorwaarden voor de aankoop van de auto.
✓ Bewijs van betaling voor de aankoop: Een ontvangstbewijs of bankafschrift dat aantoont dat de betaling voor de auto is voltooid.
✓ Eigendomsbewijs: Het officiële bewijs dat de koper de rechtmatige eigenaar van de auto is, vaak aangeduid als het inschrijvingsbewijs of ‘roze formulier’.
✓ Keuringsbewijs: Een document dat aantoont dat de auto voldoet aan de wettelijke veiligheids- en milieunormen (indien vereist).
✓ Garantie- of garantiebewijs van de verkoper: Als er garantie wordt gegeven door de verkoper, bevestigt dit document de voorwaarden en duur van de garantie.
✓ Verzekeringsdocumenten voor de wagen: Het bewijs dat de auto verzekerd is tegen schade, diefstal en aansprakelijkheid.
✓ Handleidingen en boekjes van de wagen: e handleidingen en technische informatie voor de auto om de eigenaar te helpen bij het begrijpen en onderhouden van het voertuig.
Eventuele documenten betreffende extra accessoires of opties: Als er extra’s zijn toegevoegd aan de auto, moeten daarvan documenten worden verstrekt.
WELKE DOCUMENTEN HEB IK NODIG BIJ HET AANGAAN VAN EEN AUTOLENING?
✓ Identificatiebewijs: Persoonlijke documenten die de identiteit van de leningnemer bevestigen.
✓ Bewijs van inkomsten Documenten die het inkomen van de leningnemer aantonen en de capaciteit om de lening af te lossen.
✓ Bankafschriften: Financiële documenten die het algemene financiële gedrag en stabiliteit weergeven.
✓ Informatie over de wagen: Details over het voertuig dat met de lening zal worden aangeschaft.
✓ Bewijs van verzekering voor de wagen: Als vereist door de kredietverstrekker, het bewijs van verzekering voor het gekochte voertuig.
✓ Borg of aanbetaling: Als onderdeel van de leningvoorwaarden kan een borg of aanbetaling vereist zijn.
WELKE DOCUMENTEN HEB IK PERMANENT NODIG IN DE WAGEN?
✓ Rijbewijs van de bestuurder: Het persoonlijke rijbewijs van de persoon die de auto bestuurt.
✓ Verzekeringsbewijs en groene kaart: Documenten die aantonen dat de auto verzekerd is en de dekking weergeven.
✓ Kentekenbewijs of inschrijvingsbewijs: Officieel document dat de registratie en eigendom van de auto bevestigt.
✓ Keuringsbewijs: Een document dat aangeeft dat de auto voldoet aan de wettelijke vereisten voor veiligheid en milieunormen.
OPTIONELE ZAKEN:
✓ Milieusticker of vignet voor tolwegen: Als vereist in bepaalde gebieden, een sticker die de milieuklasse van de auto aangeeft.
✓ Parkeervergunning of -kaart: Indien van toepassing, documenten die het recht geven om op bepaalde plaatsen te parkeren. EHBO-kit en gevarendriehoek: Verplichte veiligheidsuitrusting in sommige landen om te gebruiken bij pech of ongevallen.
Wenst u meer informatie over ons aanbod aan financiële producten? Neem gerust de formules van BMW Financial Services eens door, of boek een afspraak met één van onze experts.