Wat zijn de types laadpalen?

Wat zijn de types laadpalen?

Wat zijn de verschillende oplaadpunten en waar kunt u deze vinden? Wij geven u een overzicht.

Huishoudelijk stopcontact

Het huishoudelijk stopcontact is de meest voor de hand liggende en eenvoudigste manier om uw elektrische wagen of plug-in hybride op te laden. Je hoeft voor dit type laden in het algemeen niks bijzonders te doen. Dit type laden heet mode 1 of mode 2 laden.  Het voordeel aan dit type laden is dat er absoluut geen extra investering nodig is. Voor dit ene voordeel van deze oplaadpunten zijn er wel verschillende nadelen aan verbonden.

 • Oplaadtijd is enorm lang (8 – 12u)
 • Laadkabel wordt ontzettend heet bij het opladen, dit kan tot onveilige situaties leiden
 • Geen mogelijkheid om andere zware apparatuur zoals een wasmachine of vaatwas te gebruiken, wegens dit type opladen een enorm hoog vermogen heeft
  • Een laadpaal met dynamic load balancing kan dit probleem oplossen.

 

Kies altijd voor een mode 2 laadkabel om de risico’s te beperken.

Laadpaal met vaste laadkabel

Dit type laadpaal beschikt over een vaste laadkabel en is de meest praktische oplossing. Je hebt geen losse laadkabel nodig om uw wagen aan te sluiten, wat vaak wel het geval is bij de meeste openbare oplaadpunten. De ideale oplossing voor uw BMW op te laden is via de wallbox, waar er een vaste kabel aan bevestigd is. Deze wallbox biedt snellere laadtijden aan dan het huishoudelijk stopcontact en kan bovendien worden ingesteld op 1-fasig of 3-fasig. De gemiddelde laadtijd komt hier neer op 3 tot 4 uur. Het toestel kan ook geprogrammeerd worden om op te laden in de daluren. Met een slimme wallbox heeft u ook de mogelijkheid tot uw laadbeurten apart te factureren.

Laadpaal zonder vaste laadkabel

Deze variant wordt ook wel een outlet laadstation genoemd. Het is mogelijk om vrijwel elk type elektrische wagen aan te sluiten bij deze oplaadpunten, wat zeker een voordeel is indien u verschillende elektrische voertuigen heeft. Onthoud dat u voor dit type laadpaal een additionele laadkabel nodig heeft. Deze additionele mode 2 kabel is standaard inbegrepen bij de aankoop van uw BMW.

Mobiele laadpaal

Een mobiel laadstation, mobiele autolader of een thuislader is een laadkabel die je kan aansluiten op elk stopcontact. In dit type laadkabel zit een ‘elektronisch kastje’ dat voor de communicatie zorgt tussen uw elektrische wagen en het stopcontact. Dit is de ideale oplossing voor op reis en heeft een tal van voordelen.

 • Gemakkelijk en compact
 • Niet afhankelijk van openbare laadpalen
 • Lage aanschafprijs in vergelijking met andere laadoplossingen
 • Mogelijkheid om in te stellen van het vermogen
 • Mogelijkheid voor uitgesteld te laden
 • Laadstroom kan aangepast worden, om elektrische overbelasting te voorkomen.
 • Ingebouwde electronica zorgt ervoor dat het laadvermogen wordt verminderd indien de wagen meer dan 80% is opgeladen.

 

Het is aan te raden om een type 2 mobiele laadpaal aan te kopen.

Trage openbare laadpaal type 2

 

Trage openbare laadpalen met een vermogen van minder dan 11 kW, zijn laadpunten die vaak te vinden zijn langs de openbare weg of op parkings van winkelcentra. Bij deze type laadpalen moeten elektrische wagens minstens een uur aangesloten zijn voor u uw bruikbare hoeveelheid rijbereik recupereert. In de meeste gevallen zult u ook uw type-2 kabel bij de hand moeten hebben die standaard wordt aangeleverd bij de aankoop van uw BMW. De laadkosten worden doorgaans doorgerekend via een systeem voor contactloos betalen met een laadpas of via je smartphone. deze types laadpunten zijn te herkennen aan het zeshoekige europese label met de letter ‘C’.

Semisnelle openbare laadpaal type 2

Semisnelle openbare laadpalen kunt u ook vinden op de openbare weg en zijn doorgaans sneller dan een trage openbare laadpaal. Het vermogen van dit type laadoplossing ligt meestal tussen de 11 kW en 22 kW en in sommige gevallen zelfs hoger dan 43 kWh. In de meeste gevallen zal de laadsnelheid afhangen van de elektrische lader waarvan uw wagen is uitgerust. Bij de meeste elektrische wagens is dit ofwel 11kW of 22 kW. U kunt uw wagen opladen bij dit laadpalen met een type 2 kabel die standaard meegeleverd wordt met een aankoop van een BMW. Via een betaalpas of smartphone kunnen de laadkosten betaald worden. Indien het toestel een vaste kabel heeft, is deze beveiligd en vergrendeld op uw wagen om vandalisme of diefstal tegen te gaan.

Driefasig oplaadpunt op kantoor

 

Er bestaan ook ‘semi-snelle’ oplossingen die zijn aangepast aan de plaatsing op een bedrijf. deze types oplaadpunten werken met driefasenstroom  en/of een krachtige aansluiting om een grotere stroomsterkte te kunnen bieden. Dit type laadoplossing kan een elektrische auto opladen in minder dan 6u. Vlootbeheerders hebben ook de mogelijkheid om dit type laadpaal te uitrusten met slimme software om hun wagenpark en stroombeheer te monitoren en beheren.

Algemene snellaadpaal

Met de algemene snellaadpaal kunt u uw wagen in minder dan een half uur opladen. Deze snelle laadpaal brengt wel een hoog prijskaartje met zich mee. U betaalt namelijk wel tot 4 keer meer voor dit type laadpaal voor zowel oplaadkosten als installatiekosten. De snellader kan vermogens ontwikkelen van meer dan 250 kW en zelfs tot 400 kW. De meeste snelladers zijn echter beperkt tot 50 kW. Met een snellader kan slechts in 30 tot 45 minuten 80% van het rijbereik gerecupereerd worden. De kabel die aan de snellaadpaal is bevestigd, is standaard vergrendeld tegen diefstal of vandalisme. Deze laadpunten zijn te herkennen aan het zeshoekige europese label met de letter ‘L’.

Tesla supercharger

Tesla heeft zijn eigen snellaadnetwerk met gelijkstroom ontwikkeld. Deze types laadpalen zijn uitsluitend voor Tesla klanten en gebruiken een specifieke type 2 stekker. De meeste superchargers ontwikkelen 120 of 150 kW, maar tegenwoordig gaan deze snelladers al tot 250 KW. Uw BMW kan niet worden opgeladen aan deze types oplaadpunten.

Download ons e-book.

  Download

  ons e-book.

   Top
  • Offerte / Testrit aanvragen ➜