BMW iX5 Hydrogen blijkt ijzersterk in winterse omstandigheden

BMW iX5 Hydrogen blijkt ijzersterk in winterse omstandigheden

BMW blijft over het algemeen erg voorzichtig om toe te geven dat waterstof een bruikbaar alternatief zou kunnen zijn voor de batterij-elektrische personenwagen (BEV). Maar intussen bewijst het merk in zijn testcentrum in Arjeplog (Zweden), op de poolcirkel, dat de BMW iX5 Hydrogen beter geschikt is om in extreme, winterse omstandigheden te functioneren dan om het even welk elektrisch voertuig. Er is geen actieradiusverlies en hij kan bijgetankt in 3 à 4 minuten, zelfs bij minus twintig graden Celsius.

De brandstofcel van de iX5 levert een vermogen tot 125 kW (170 pk), met waterdamp als enige uitstoot. Het gehele aandrijfsysteem heeft een vermogen van 275 kW (374 pk) of precies evenveel als de krachtigste zescilinder-in-lijn benzinemotor die momenteel in BMW-modellen gebruikt wordt.

Tankinfrastructuur

Frank Weber, verantwoordelijk voor Ontwikkeling bij BMW, begint met een waarschuwing. “Om onze klanten een aandrijvingssysteem met brandstofcel te kunnen aanbieden als aantrekkelijke, duurzame mobiliteitsoplossing, moet er ook een voldoende uitgebreide waterstofinfrastructuur aanwezig zijn.”

Maar geldt dit ook niet voor BEV’s en laadinfrastructuur? Alleen, een auto op waterstof heeft al snel een actieradius van +500 km. De waterstofinfrastructuur hoeft dus niet zo geconcentreerd te zijn. En een volledige tankbeurt duurt slechts een paar minuten, terwijl BEV’s, zelfs aan snelladers, kostbare tijd verliezen met wachten om te laden.

Handig als een auto met verbrandingsmotor

Maar tussen de regels door kun je lezen dat de BMW gelooft in de toekomst van waterstof. “De wintertests in extreme omstandigheden tonen duidelijk aan dat de BMW iX5 Hydrogen ook bij temperaturen van -20°C volledige prestaties kan leveren en daarom een levensvatbaar alternatief is voor een voertuig dat aangedreven wordt door een batterij-elektrisch aandrijfsysteem.”

De wintertesten bewijzen dat een waterstofauto perfect geschikt is voor dagelijks gebruik, net zoals een auto met conventionele verbrandingsmotor (ICE). De enige emissie die bij de brandstofcel vrijkomt, is waterdamp. En de restwarmte wordt bijzonder efficiënt gebruikt om het interieur van de auto te verwarmen, net zoals bij een auto met verbrandingsmotor. In tegenstelling tot een batterij-elektrisch voertuig is er geen ‘bereik-vretende’ waterpomp nodig.

Het beste van beide rijwerelden

“Het volledige systeemvermogen is al snel beschikbaar. Zelfs in de vrieskou blijft het aandrijfsysteem zijn volledige werkbereik bieden. En het bijvullen van de waterstoftanks duurt slechts drie tot vier minuten, zelfs in hartje winter”, zegt BMW in het persbericht. Het aandrijfsysteem met brandstofcel combineert het beste van beide rijwerelden, ongeacht de tijd van het jaar of de buitentemperaturen.”

De BMW iX5 heeft twee tanks van 700 bar, gemaakt van met koolstofvezel versterkte kunststof (CFRP), die bijna zes kilogram waterstof kunnen bevatten. Dat levert de FCEV een actieradius op van zo’n 500 kilometer.

Een consortium van Duitse bedrijven onder leiding van BMW werkt momenteel aan de ontwikkeling van een platte tank voor de opslag van waterstof bij 700 bar, die in de bodem van een auto gemonteerd kan worden zoals de batterijen bij een BEV, als alternatief voor de huidige, omvangrijke H2-tanks. Tegen het einde van 2022 zou er een oplossing klaar moeten zijn. Dat opent de weg om auto’s die ontworpen zijn met vlakke bodem voor batterijen eventueel met waterstoftanks te voorzien.

De iX5 Hydrogen is lichter dan een vergelijkbaar batterij-elektrisch model, ongeveer hetzelfde als de PHEV-versie (ongeveer 2.500 kg), waardoor hij wendbaarder is. In winterse omstandigheden, zoals in het hoge noorden of in de bergen, is dit een aanzienlijk voordeel ten opzichte van een BEV, die zijn bereik ziet krimpen bij dalende temperaturen. De buitentemperatuur heeft weinig tot geen invloed op het bereik van de FCEV.

BMW  zegt later dit jaar een kleine serie van dit model te gaan produceren en zet zich ook in om het netwerk van waterstoftankstations verder uit te breiden. Nu de benzine- en dieselprijzen boven de 2,4 euro per liter uitkomen, zou waterstof tegen ongeveer 10 euro per kg voor 100 km zeer concurrentieel kunnen worden als deze prijzen lang aanhouden

      Top
    • Offerte / Testrit aanvragen ➜