BMW Group en E.0N creëren ‘Connected Home Charging’

BMW Group en E.0N creëren ‘Connected Home Charging’

De BMW Group en E.ON zijn van start gegaan met de eerste pan-Europese samenwerking voor thuis opladen. Het gaat om een strategische samenwerking voor een ecosysteem van opladen voor alle eigenaars van BMW’s en MINI’s, en dit onder de noemer van “Connected Home Charging”.

Frank Weber, R&D-verantwoordelijke bij BMW: “Voor ons is e-mobility veel meer dan elektrisch rijden. Groene energie, duurzaam verworven grondstoffen, laden, recycleren, het zijn allemaal sleutelfactoren die tegelijk bekeken moeten worden. Samen met E.ON maken we van de auto een intelligente schakel in het slimme huis van de toekomst.”

“E.ON en BMW zijn leiders in hun respectievelijke industrieën”, voegt Patrick Lammers, bestuurslid bij E.ON SE eraan toe. “We bundelen nu de krachten om een uniek ecosysteem te creëren voor het thuis laden. Het moet de standaard worden voor hoe de elektrische auto een onderdeel kan worden van de toekomstige energiemarkt en de energietransitie kan ondersteunen.

Thuis laden

Thuis laden is en blijft de voornaamste manier van laden bij elektrische voertuigen. De langere periodes van beschikbaarheid maken het bij uitstek geschikt voor intelligente energiecontrole.

“Daartoe moet er een ecosysteem komen met een gemeenschappelijke interface, dat drie complexe en voorheen gescheiden systemen conbineert: elektrische voertuigen,  de zogenaamde ‘smart homes’ en de energiemarkt”, zegt de persmededeling.

BMW Group zal binnen de samenwerking verantwoordelijk zijn voor de voertuigen en de oplaad-hardware, evenals voor de interface met de klanten. E.ON staat in voor de installaties thuis en voor duurzame energietarieven met vlotte toegang tot de energiemarkt, die een belangrijke rol speelt bij het slim sturen van laadprocessen.

Herfst 2023

Het eerste aanbod ‘Connected Home Charging’ komt er in verschillende Europese landen vanaf de herfst van 2023. Stap voor stap zullen dan alle delen van het proces geïntegreerd worden, maar de mobiliteit van de klant blijft altijd de eerste vereiste. In functie daarvan worden de andere parameters aangepast.

Tweerichtingsverkeer

Dat opent de weg naar tweerichtingsladen. Zo wordt de batterij van de auto ook een energieopslagsysteem voor het eigen huis. Een research-project met 50 aangepaste BMW i3’s werd eind 2022 succesvol afgesloten.

“Op die manier wordt electromobiliteit een integraal deel van de energietransitie. Vanaf 2030 zal het dan ingeburgerde tweerichtingsladen zelfs economisch gunstige implicaties hebben omdat de batterijen in miljoenen voertuigen de nood aan grote energie-opslagsystemen zal doen afnemen”, meent BMW.

De twee voornaamste gebruikswijzen van tweerichtingsladen zijn die tussen de auto en het huis (V2H of vehicle-to-home) en tussen de auto en het netwerk (V2G of vehicle-to-grid).

Samenwerking uitbreiden

Nu al beheert de BMW Group in Duitsland één van de grootste bedrijfslaadnetwerken, opgebouwd sinds 2019 samen met E.ON. Het gaat hier om meer dan 5.500 laadpunten op acht locaties in Duitsland, waarvan er 1.600 open zijn voor het publiek.

In 2023 en 2024 zal die expansie verdergezet worden. De dealers zullen ook in het netwerk geïntegreerd worden, wat voor een bijkomende 6.000 laadpunten zorgt, allen voorzien van duurzame energie.

      Top
    • Offerte / Testrit aanvragen ➜