Wat zijn de verschillende vormen van laden?

Wat zijn de verschillende vormen van laden?

We maken een onderscheid per oplaadpunt voor uw elektrische auto. Uw wagen kunt u opladen op 3 verschillende manieren.

 

 

Laden via een stopcontact bij u thuis (éénfasig of mode 2 laden)

Bij het eerste oplaadpunt voor uw elektrische auto, kan u uw elektrisch voertuig of Plug-in Hybride gemakkelijk bij u thuis opladen. De huishoudelijke stopcontacten zijn wel niet ontworpen om langdurig hoog belast te worden. De oplossing hiervoor is een mode 2 laadkabel die de stroomregeling voorziet. Deze stroomregeling zorgt ervoor dat de kabel niet overbelast kan worden, maar het laadproces kan wel langer duren ten gevolge van dit.

Een andere dat u kunt hanteren, is opladen via de mode-2 laadkabel. De mode 2 laadkabel is optioneel beschikbaar bij de aankoop van uw BMW. Dit type laden is doorgaans beperkt tot een stroomsterkte van 10 Ampère en vermogen van 2,3 kW op een voltage van 230V. De kabel is bovendien beveiligd tegen oververhitting en heeft een standaardelengte van 5M.

Het huishoudelijk stoptcontact moet conform zijn met de regulaties vooraleer er een laadkabel kan worden aangesloten. Hier zijn volgende eisen opgesteld voor een stopconact die stroom voorziet voor uw elektrische wagen of plug-in hyrbide.

 

 • Het stopcontact en de volledige elektrische installatie moeten te allen tijde in een goede staat zijn.
 • Het stopcontact moet geaard zijn
 • Een nulgeleider is vereist bij een beperkt aantal elektrische voertuigen

 

 

Laden via een openbare laadpaal op wallbox bij u thuis (mode 3 laden)

De verbeterde variant van mode 2 laden is de wallbox of anders gezegd, het mode 3 laden. Het mode 3 laden gebeurd via een laadpaal of een wallbox dat 11kW tot 22kW kan leveren indien uw woning of uw wagen dit toelaat. Als bestuurder wordt dit type laden doorgaans aangeraden door onze experten, wegens het sneller is dan mode 2 laden. De wallbox is bovendien de beste keuze om veilig en snel uw wagen op te laden, via dit alternatief is uw wagen tot 60% sneller opgeladen.

Uw wagen wordt hier ook opgeladen met wisselstroom, maar in uw wagen bevindt zich een ingebouwde lader dat de wisselstroom omvormt naar gelijkstroom. Voor dit type laden te kunnen toepassen, moet er een installatie van een wallbox of een laadpaal bij u thuis plaatsvinden.

Bij uw aankoop van uw BMW wordt alsook een AC-laadkabel meegeleverd, deze kabel is noodzakelijk bij het laden via een wallbox of laadpaal. Het stopcontact voor dit type kabel zit verwerkt in de wallbox, dat volledig wordt geinstalleerd bij u thuis en fungeert als een vast oplaadpunt.

Er zijn verschillende varianten van deze oplaadpunten, opladen bij u thuis of in parkeergarages (Negatief advies door brandweer in parkeergarages) gebeuren vooral via een wallbox. Voor het opladen op het werk of een andere locatie in open ruimtes, zijn er vooral paalmodellen of zuilmodellen aanwezig.

 

 

 

 

DC laden aan een snellaadpunt

Snellaadstations zijn tegenwoordig al op verschillende locaties beschikbaar in België. Deze laadstations bieden uitsluitend laden op gelijkstroom aan. Het grote voordeel van dit type laders is dat de accu van uw wagen tot 80% is opgeladen na een halfuur. In het algemeen is de productie- en installtatiekost hoger bij het kiezen voor een DC-laadpaal.

 

 

 

Download ons e-book.

  Download

  ons e-book.

   Top
  • Offerte / Testrit aanvragen ➜